remierul egiptean, Sherif Ismail, a anuntat luni ca rata participarii la prima zi a alegerilor legislative, duminica, a fost de 15%-16%, scrie AFP si Agerpres.

Peste 27 de milioane de alegatori au fost chemati la vot duminica si luni in 14 din cele 27 de provincii ale tarii, in prima faza a unui scrutin care va dura o luna si jumatate.

Potrivit observatorilor, parlamentul, alcatuit din 596 de deputati, ar urma sa devina favorabil presedintelui Abdel Fattah al-Sisi, fost sef al armatei care reprima orice opozitie de cand l-a destituit pe predecesorul sau islamist, Mohamed Morsi, in 2013.

"Rata participarii in prima zi a votului se situeaza intre 15% si 16%", a afirmat luni prim-ministrul egiptean, citat de agentia oficiala de presa Mena.

Sherif Ismail a estimat ca rata participarii era de asteptat sa creasca luni, guvernul oferind o jumatate de zi libera angajatilor din sectorul bugetar pentru a merge la urne.

Cifrele avansate sunt modeste, comparate cu rata participarii de 62% in noua provincii la prima din cele trei etape ale alegerilor parlamentare din 2011.

Scrutinul respectiv, care s-a tinut la numai cateva luni dupa revolta populara din 2011 care l-a alungat de la putere pe Hosni Mubarak, a fost marcat de o efervescenta si un entuziasm fara precedent.

Sectiile de votare s-au inchis luni la orele 19.00 GMT, iar numararea voturilor a inceput imediat, au informat oficiali egipteni.

"Rezultatele definitive nu vor fi anuntate acum", a declarat purtatorul de cuvant al comisiei electorale, Amro Marwan, fara sa avanseze un termen.

Legislativele care au inceput duminica sunt primele de la dizolvarea, in iunie 2012, a parlamentului dominat de islamisti.

Ele au loc in absenta aproape totala a opozitiei, autoritatile de la Cairo reprimand vocile disidente dupa rasturnarea de la putere a lui Mohamed Morsi.