Cateva mii de partizani si adversari ai miscarii populiste si islamofobe germane Pegida, care denunta afluxul de refugiati din tara, s-au adunat luni seara la Dresda, in estul tarii, scrie AFP. Nu s-au semnalat incidente majore.

PegidaFoto: youtube.com

Simpatizantii miscarii "Patriotii europeni impotriva islamizarii Occidentului" (Pegida, in germana) si-au dat inalnire intr-o mare piata din centrul orasului pentru a serba un an de la crearea acestei formatiuni, in 20 octombrie 2014.

Liderii Pegida spun ca asteapta cateva zeci de mii de manifestanti. Potrivit corespondentului AFP, in jurul orei 16,30 GMT in piata erau cateva mii de oameni, care fluturau drapele germane scandand "Noi suntem poporul", o aluzie la manifestatiile impotriva dictaturii comuniste de la finele anului 1989.

"Merkel, afara!", scria pe o pancarta. Potrivit unui ziar local, politia a intervenit in multime pentru a inlatura o pancarta care o prezenta pe Merkel purtand uniforma nazista pe care crucea specifica era inlocuita cu simbolul euro.

Mai multe manifestatii adversare miscarii au inceput sa se formeze in diverse puncte ale orasului pentru a se indrepta spre mitingul Pegida, pe fondul unei mobilizari importante a politiei.

Potrivit mai multor estimari, adversarii Pergida erau in numar de circa 4.000 - 5.000, la inceputul serii.

Un timp muribunda, Pegida a gasit un nou suflu cu criza migrantilor, care ii hraneste discursul din ce in ce mai radical. Miscarea denunta pericolul islamizarii Germaniei si si-a multiplicat atacurile la cancelarul Angela Merkel, care a deschis portile tarii in fata migrantilor.

Mitingul are loc intr-un climat foarte tensionat, dupa ce o candidata la primaria Koln a fost atacata cu un cutit, sambata, de catre un barbat apropiat mediilor extremei dreapta. Femeia era foarte implicata in primirea refugiatilor. Henriette Reker, internata dupa aceasta agresiune, a castigat alegerile cu peste 52% din voturi.