Circa 3.000 de migranti erau adunati luni, sub o ploaie rece, la granita dintre Serbia si Croatia, unde situata risca sa scape de sub orice control din cauza filtrelor la intrarea in teritoriul croat, transmite corespondentul AFP din aceasta zona.

"Situatia risca sa iasa de sub control, nu e decat o chestiune de timp", a declarat Jan Pinos, coordonatorul unui grup de voluntari cehi prezenti in zona de granita.

"Suntem saturati, situatia ne depaseste capacitatile, avem urgent nevoie de o reactie a autoritatilor sarbe, care sunt absente. Avem nevoie de prezenta politiei, de corturi, de hrana", a declarat el.

Asteptarea de la granita creste tensiunea in randul migrantilor care asteapta ore intregi in noroi unii dintre ei - in special copii - cu picioarele goale.

"Sunt femei insarcinate. Un bebelus a fost la un pas de moartrea in aceasta noapte, mama sa nu mai putea sa il apere de multimea care se inghesuia", a spus Pinos.

La Belgrad, un purtator de cuvant al HCR a declarat ca acesti migranti fac parte din cei care au intrat in timpul week-end-ului in Macedonia pentru a ajunge in Europa occidentala.

"In timpul noptii, 10.000 de migranti provenind din Macedonia au intrat in Serbia. Cei care s-au inregistrat si-au continuat imediat calatoria spre granita croata unde autoritatile croate ii lasa sa intre intr-un ritm foarte lent", a spus Mirjana Ivanovic Milenkovski.

La Beraskovo, migrantii sunt autorizati sa intre in grupuri mici de cate 50 de persoane, net inferior numarului de migranti care ajung in zona de granita.

Unii migranti incearca sa ajunga in Croatia traversand campurile de grau din apropiere. Pe drumul plin de noroi care duce la granita, jucarii, paturi si alte obiecte sunt abandonate in graba de migrantii care incearca sa intre in Croatia cat mai repede posibil.

"Am auzit ca granita e inchisa, sunt aici de la 09,00 (07,00 GMT) azi dimineata si nimeni nu ne spune ce se intampla, nu avem hrana si nici haine impermeabile", a spus Rodi, 32 de ani, o infirmiera din Alep, Siria.

In Macedonia, la granita cu Grecia, fluxul de migranti se redusese luni dimineata. La Gevgelija, situatia era calma, numarul de migranti care incercau sa intre in Macedonia fiind sensibil redus.

In total, 15.130 migranti au intrat in Macedonia sambata si duminica.

Intrarea migrantilor pe teritoriul croat s-a incetinit puternic dupa ce Slovenia, care a devenit noua tara de tranzit a migrantilor dupa ce Ungaria a inchis vineri seara granita cu Croatia, a anuntat ca va limita intrarile pe teritoriul sau la 2.500 migranti pe zi.