Virajul spre dreapta al Elvetiei, cu votul spectaculos de duminica pentru dreapta populista anti-imigratie si ostila Uniunii Europene UDC, este vazut de presa din confederatie drept dorinta elvetienilor de a se "baricada" in aceste perioade de incertitudine, scrie AFP.

"Elvetia se arunca in bratele dreptei dure", scria luni Le Courrier de Geneve.

"O politica neoliberala si de dezmembrare sociala a obtinut unda verde" duminca.

"Inutil sa strambati din nas, Elvetia, cu cel putin cu jumatate dintre alegatori, a ales dreapta, foarte la dreapta", noteaza ziarul La Cote. UDC are meritul ca a transmis un mesaj inteligibil pentru toti: Elvetia trebuie sa se replieze pentru a-si salva interesele, adaugat cotidianul.

La Tribune de Geneve deplange absenta dezbaterilor serioase din perioada campaniei asupra chestiunii de azil si imigrantie, adversarii UDC preferand sa "nu ii faca publicitate" cu tema numarul unu a Uniunii Democrate de Centru.

Liderii UDC "asigura (oamenii) in aceasta perioada de instabilitate migratorie si economica. Ei spun ca salveaza Elvetia inghetand situatia. O imensa inselatorie, dar foarte bine ambalata", arata editorialistul cotidianului.

Pentru Neue Zurcher Zeitung, victoriile inregistrate de UDC si PLR, partidul liberal radical, nu constituie o surpriza, ci "revenirea la normalitate". Atunci cand poporul gandeste diferit fata de majoritatea Parlamentului, corectiile devin inevitabile, apreciaza ziarul din Zurich.