Justitia irakiana a cerut duminica lansarea unui mandat de arestare impotriva ministrului comertului, Malas Mohammed Abdelkarim al-Kasnazani, acuzat de coruptie, scrie AFP citata de Agerpres. El este cel mai inalt demnitar irakian vizat de un astfel de mandat dupa ce premierul Haider al-Abadi a anuntat in august, sub presiunea manifestatiilor populare, o serie de masuri destinate sa intareasca combaterea coruptiei.

"Un mandat de arestare a fost emis impotriva ministrului comertului si a fratelui sau pentru acuzatii de coruptie", a declarat un purtator de cuvant al justitiei intr-un comunicat.

Dosarul va fi urmarit de un tribunal specializat in lupta anticoruptie din Bagdad, a adaugat el fara sa faca precizari despre faptele care le sunt reprosate celor doi. Kasnazani, care asista in cursul diminetii la un Consiliu al ministrilor, a publicat in timpul zilei un comunicat in care asigura ca va coopera cu justitia si ca se va duce el insusi la tribunal sa respinga acuzatiile.

Potrivit presei irakiene, ministrul este suspectat ca ar fi contribuit la incheierea unor contracte ale intreprinderilor legate de fratele sau Nehru, un bogat om de afaceri stabilit in Iordania, fara a recurge la apeluri pentru oferte. Ministrul Kasnazani este un aliat politic al ex-premierului Iyad Allawi, acuzat de principalul bloc siit aflat la putere ca i-ar ajuta pe insurgentii sunniti. Allawi era unul dintre vicepresedintii Irakului, post suprimat in aceasta vara de premierul actual.

Kasnazani si cei doi frati ai sai, Nehru si Gandhi, fusesera arestati la sfarsitul anilor 1990 si acuzati ca ar fi falsificat semnatura fostului sef al statului irakian Saddam Hussein. Eliberati, ei s-au refugiat in provincia autonoma Kurdistan.

Tatal lor, un kurd aflat in fruntea celei mai mari confrerii sufite din Irak, a fost o vreme un apropiat al numarului doi al regimului lui Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Douri. Dar familia a cazut in dizgratie la sfarsitul anilor 1990 si a jucat un rol-cheie in sprijinirea SUA in timpul invadarii Irakului in 2003.