Uniunea Europeana a adoptat cadrul legislativ pentru ridicarea sancțiunilor economice si financiare impotriva Iranului, in conformitate cu acordul istoric semnat in luna iulie in legatura cu dosarul nuclear iranian, cu conditia ca Teheranul isi indeplinească obligatiile, a anuntat duminica sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, citata de AFP.

Ridicarea efectiva a sancțiunilor - care vizeaza o lista lunga de banci, grupuri petroliere si din domeniul gazelor, precum si active de miliarde de euro inghețate in banci din strainatate - este asteptata la sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor, insa numai dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica va da unda verde, a explicat un diplomat de la Bruxelles.

Iranul si marile puteri au incheiat in iulie anul acesta un acord istoric care isi propune sa faca imposibila obtinerea armei nucleare de catre Teheran, in schimbul unei ridicari progresive, dar si reversibile, in cazul nerespectarii angajamentelor, a sanctiunilor internationale.

Acordul deschide calea unei normalizari a relatiilor economice si diplomatice ale Iranului cu comunitatea internationala, in momentul in care Orientul apropiat este afectat de numeroase conflicte.

Acordul a fost obtinut dupa doi ani de negocieri intre Iran si grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania), negocieri marate adesea de blocaje rezolvate in extremis.

Acordul final prevede ca Teheranul se angajeaza sa isi diminueze capacitatile nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu imbogatit) si sa permita inspectii din partea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. Scopul este sa faca practic imposibil pentru Iran producerea armei atomice, asigurand totodata Teheranului, care a negat tot timpul ca ar fi avut acest scop, dreptul de a dezvolta industria nucleara civila. Odata instalatiile iraniene reduse, Teheranul va avea nevoie de un an pentru producerea unei arme, fata de trei luni in prezent, dupa cum a explicat secretarul de stat american John Kerry.