Luptatori ai militiilor siite din Irak au lasat un tanc Abrams furnizat de americani la o unitate de reparatii sprijinita de SUA unde muncitorii au fost surprinsi sa descopere atasata o mitraliera ruseasca si munitie iraniana, informeaza Defence News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tancul de lupta M1A1 - unul dintre cele 146 de tancuri vandute de SUA catre Bagdad - a fost transportat prin Zona Verde la o unitate irakiana de service din al-Muthanna ce isi desfasoara activitatea cu ajutorul Statelor Unite, infiintata ca parte a programului Vanzari Militare in Strainatate desfasurat de Pentagon.

Tancul era echipat cu o mitraliera ruseasca si cu munitie de 12,75 mm cu marcaj iranian, potrivit unei surse din unitatea de service.

"L-au adus prin punctele de control irakiene, l-au dat jos cu spatele din remorca si au plecat. Cand toata munitita a fost scoasa, conform procedurii, de personalul irakian, am observat marcaje irakiene pe cartuse. Se pare ca au pus o mitraliera ruseasca cu munitie iraniana pe un tanc Abrams", a povestit sursa citata de Defence News.

Dupa ce coalitia internationala condusa de SUA a fost fortata sa distruga cu lovituri aeriene circa 10 tancuri de lupta M1A1 cucerite de Statul Islamic de la armata Irakiana, Washingtonul se confrunta acum cu fenomenul transferului voluntar al tancurilor catre fortele siite ce lupta alaturi de armata bagdadului impotriva fanaticilor califatului sunit.

Hibridul americano-rusesc ar putea constitui o dubla violarea a acordurilor Irakului cu Washingtonul, din cauza folosirii neautorizate de catre militiile siite si din cauza adaugarii, fara aprobare, a armei rusesti si munitiei iraniene, au declarat oficiali ai Pentagonului.

Existenta tancurilor M1 Abrams hibride a fost confirmata de Dr. Wathaq al-Hashimi, directorul Grupului Irakian pentru Studii Strategice: "Irakul este dependent de mai multi furnizori de armament, asa ca au integrat aceste arme pe diferite platforme pentru o mai mare eficienta".