Cancelarul german Angela Merkel a ajuns duminica in Turcia, unde se va intalni cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Ahmet Davutoglu, pentru prima data din februarie 2013, pentru discutii privind gestionarea crizei refugiatilor in Europa, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Liderii europeni au evitat in buna parte sa viziteze Turcia dupa reprimarea violenta de catre autoritati a protestelor din Parcul Gezi din 2013, reflectand astfel nemultumirea de lunga durata a Uniunii Europene fata de Erdogan, comenteaza agentia germana de presa.

Principala tema de discutie va fi "planul de actiune" anuntat joi de Uniunea Europeana pentru a determina Turcia sa actioneze pentru a stopa afluxul de imigranti, in special a celor care fug din Siria, oprindu-i pe teritoriul sau.

Insa Turcia, care gazduieste deja peste doua milioane de refugiati, a ridicat miza discutiilor, calificand acest plan drept simplu "proiect" cu un buget "inacceptabil", spunand ca are nevoie de cel putin trei miliarde de euro pentru primul an, noteaza AFP.

UE vrea ca Turcia sa gazduiasca mai multi refugiati si sa intareasca supravegherea la frontiere in schimbul unor beneficii, de la relansarea discutiilor privind candidatura sa la UE si un acces mai usor la vize.

Unii observatori considera ca aceasta vizita va fi un impuls pentru Erdogan, in contextul apropierii alegerilor generale din Turcia de la 1 noiembrie.

Inaintea vizitei, Merkel a spus ca problema drepturilor omului se va afla pe agenda discutiilor. "Duminica, pe agenda discutiilor se vor afla toate chestiunile", a spus ea.

Aceste chestiuni vor include conflictul din Siria, restrictiile privind vizele, statutul de tari sigure pentru statele de unde provin imigranti, statutul de tara terta, lupta comuna impotriva terorismului si drepturile omului in Turcia, a spus ea.