Henriette Reker, candidata independenta la primaria orasului Koln (vestul Germaniei), a fost injunghiata sambata intr-o piata din metropola germana, unde facea campanie, acesta fiind un act cu motivatii "rasiste" legate de politica de primire a refugiatilor, a anuntat politia regionala, citata de AFP.

Candidata la primaria orasului Koln, injunghiataFoto: Captura YouTube

Reker, ranita grav cu cutitul de catre un barbat de 44 de ani, "era responsabila cu gestionarea refugiatilor" la primaria din Koln, a explicat Wolfgang Albers, seful politiei din landul Renania de Nord-Westfalia. "In acest context, se pune accentul pe un act politic", a adaugat el.

Agresorul, retinut imediat dupa incident, "a declarat ca a comis aceasta fapta avand o motivatie rasista", a adaugat un oficial din cadrul politiei din Koln, Norbert Wagner, in cursul unei conferinte de presa.

Candidata independenta, dar sustinuta de conservatorii cancelarului Angela Merkel, Henriette Reker a suferit "rani grave", a informat Albers, precizand ca starea sa este "stabila". O alta femeie a fost de asemenea grav ranita in timpul acestui atac, a precizat Wagner.

Alte trei persoane au fost ranite usor de catre agresor, un german somer de multa vreme si care nu era "activ politic", potrivit aceleiasi surse.

Henriette Reker se afla la un stand de informare al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), partidul lui Merkel, cand a fost atacata.

Reker, putin cunoscuta in afara Koln-ului, este unul dintre pretendentii cei mai seriosi la postul de primar al orasului, al patrulea ca marime din Germania, cu 980.000 de locuitori, in cursul alegerilor municipale de duminica.

Germania se asteapta in acest an la aproximativ 800.000 de cereri de azil, un record istoric, insa politica de deschidere fata de refugiati a cancelarului german suscita critici vehemente din toate taberele politice.