Turcia nu va ezita sa doboare aparatele militare care ii incalca spatiul aerian, a declarat sambata premierul turc Ahmet Davutoglu, la o zi dupa ce tara membra NATO a doborat o drona neidentificata in apropiere de granita cu Siria, transmite Reuters.

"Am doborat o drona ieri. Daca ar fi fost un avion, am face acelasi lucru. Regulile noastre de angajament sunt cunoscute. Oricine incalca frontierele noastre, le vom da raspunsul necesar", a afirmat Davutoglu in timpul unui miting al partidului sau AKP (Partidul Dreptatii si Dezvoltarii) desfasurat in orasul Kayseri (centrul Turciei).

Vineri, avioane turcesti de vanatoare au doborat o "aeronava", ale carei tip si nationalitate nu au fost dezvaluite, ce a incalcat spatiul aerian al Turciei in apropiere de granita siriana, a anuntat armata turca.

"Aeronava" a fost doborata de avioane ale armatei turcesti dupa ce a fost "avertizata de trei ori", a precizat statul major.

Potrivit Reuters, care citeaza televiziunea privata NTV, este vorba despre o drona care patrunsese 3 km in Turcia.

Ministerul rus al Apararii a precizat ca toate avioanele militare ale Rusiei din Siria s-au intors cu bine la bazele lor si toate dronele functioneaza conform planificarii, potrivit agentiei RIA Novosti.

Statele Unite suspecteaza ca aeronava doborata de turci era o drona ruseasca, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Doua avioane rusesti au incalcat spatiul aerian al Turciei in aceasta luna, iar Ankara a avertizat ca va raspunde daca astfel de provocari continua. Fortele aeriene rusesti au informati joi militarii turci despre conditiile in care s-au petrecut aceste incidente si despre pasii facuti pentru a evita repetarea lor.

Turcia a acuzat de asemenea ca avioanele sale au fost hartuite de o baterie de rachete din Siria si de o aeronava neidentificata.