Parlamentul grec a adoptat, vineri noaptea, masurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, necesare pentru ca Atena sa poata primi o transa de credit in valoare de 2 miliarde de euro, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Masurile, incluse in bugetul pentru anul 2016, au fost adoptate cu 154 de voturi pentru si 140 impotriva, dupa mai multe zile de dezbateri. Ele cuprind, printre altele, introducerea de noi taxe, cresterea varstei de pensionare si pedepse mai dure pentru cei vinovati de evaziune fiscala.

In favoarea noului buget au votat parlamentarii din coalitia formata din Syriza (partidul premierului Alexis Tsipras) si Grecii Independenti (ANEL, formatiune condusa de Panos Kammenos).

Intreaga opozitie, de la comunisti la partidul de extrema-dreapta "Zori Aurii", a votat contra noii legi in ansamblul sau, chiar daca unii parlamentari s-au pronuntat in favoarea anumitor articole.

Adoptarea acestor masuri de austeritate reprezinta primul test pentru guvernul Tsipras dupa votul de incredere obtinut in parlament saptamana trecuta, in urma alegerilor anticipate desfasurate pe 20 septembrie si castigate de Syriza.