Zece membri ai echipei nationale de fotbal a Eritreei au cerut azil politic in Botswana, unde echipa s-a deplasat pentru un meci de calificare la Campionatul Mondial din 2018. De altfel, nu este pentru prima data cand echipa de fotbal a Eritreei foloseste pretextul unei deplasari in strainatate pentru a fugi din tara. In ultimii ani se poate vorbi deja de o traditie, intrucat 45 de membri ai echipei nationale de fotbal au dezertat in tarile vecine din 2007 si pana acum, scrie The Washington Post.

10 fotbalisti din nationala Eritreei au cerut azil in BotswanaFoto: Captura YouTube

Jucatorii echipei nationale de fotbal, care se aflau in Botswana pentru un meci de calificare la Campionatul Mondial din 2018, au refuzat sa se imbarce in avionul care ii ducea acasa si au fost retinuti de autoritatile din tara africana.

Traditia dezertarii echipei nationale de fotbal a Eritreei in tarile africane vecine a inceput inca din 2007, atunci cand sase jucatori au fugit in Angola. In 2009, alti 12 fotbalisti ai nationalei au ales calea exilului in Kenya, iar, in 2012, 17 membrii ai echipei, printre care si medicul, au dezertat in Uganda.

Decizia sportivilor de a-si parasi tara este de inteles, avand in vedere ca ONU a sustinut, la inceputul anului, ca guvernul Eritreei este responsabil de incalcarea pe scara larga a drepturilor omului. Iar Eritreea este considerata una dintre cele mai dure dictaturi din lume. Sute de mii de eritreeni si-au riscat viata, doar in ultimii ani, pentru a fugi din tara lor, devenind refugiati chiar si in Europa, potrivit Washington Post.

In trecut, guvernul Eritreei a incercat sa obtina o asigurare de la sportivii care se deplasau in strainatate pentru diferite competitii. Astfel, daca familia unui atlet azilant ramane in Eritreea, aceasta poate sa fie obligata sa plateasca guvernului in jur de 5.000 de euro. De asemenea, pentru ca o parte din sportivi sunt membrii ai armatei, acestia pot fi acuzati de dezeratre daca se intorc in Eritreea, o infractiune care se pedepseste cu moartea.