Comitetul de Organizare a Campionatului Mondial de Fotbal din Germania (2006) a cumparat voturi pentru candidatura Republicii Federale Germania, potrivit unor informatii obtinute de Spiegel, citat de Euractiv. Seful comitetului era la acel moment Franz Beckenbauer.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informatiile Spiegel arata ca seful concernului Adidas de atunci, Robert Louis-Dreyfus, ar fi alimentat un fond secret de 10,3 milioane franci elvetieni. La curent cu informatiile ar fi fost presedintele Comitetului de Organizare, Franz Beckenbauer, si actualul presedinte al Federatiei Germane de Fotbal Wolfgang Niersbach.

Fondul „la negru” pare să fi fost creat pentru a asigura voturile celor patru reprezentanți asiatici din Comitetul Executiv al FIFA, scrie Der Spiegel. Aceștia au votat, alături de europeni, pentru Germania în anul 2000. Pentru că reprezentantul Noii Zeelande s-a abținut de la vot în mod cu totul surprinzător, Germania a câștigat organizarea Campionatului Mondial cu 12 voturi la 11.

Dreyfus ar fi alimentat acest fond "la negru" cu banii in anul 2000, cu putin timp inainte de votul decisiv pentru acordarea statutului de tara gazda Germaniei. Imprumutul a fost in calitate privata si secret. Suma nu apare nici in contabilitatea Comitetului de Organizare, nici in cea a Comitetului de Candidatura.

La un an si jumatate, Dreyfus si-a vrut banii inapoi. Documente secrete obtinute de Spiegel arata ca suma a fost transferata de Beckenbauer si Niersbach intr-un cont al FIFA din Geneva. Suma: 6,7 milioane euro.

Citeste tot articolul pe Euractiv.ro