Serviciul german de informatii (BND) a spionat obiective ale Statelor Unite si ale unor tari partenere din cadrul Uniunii Europene, dezvaluie surse citate de editia online a revistei Der Spiegel.

Potrivit surselor, Serviciul federal german de informatii (BND), specializat in spionaj extern, a interceptat comunicatiile a numeroase institutii din Statele Unite si din tari membre ale Uniunii Europene.

Printre institutiile vizate au fost ambasada Frantei, misiuni diplomatice ale altor state europene si chiar Departamentul de Stat american, dezvaluie ziarul Le Figaro. De asemenea, ar fi fost monitorizate obiective militare ale Statelor Unite.

Practicile BND de interceptare a comunicatiilor tarilor partenere ar fi incetat abia in toamna anului 2013.

Pe fondul dezvaluirilor, Guvernul de la Berlin a sesizat joi seara Comisia pentru Informatii din Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german). Ministrul german al Justitiei, Heiko Maas, a cerut implementarea unor "reglementari mai stricte" in activitatea BND.

"De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca aceste reglementari vor fi aplicate. Statul de drept si libertatile fundamentale nu se opresc la frontierele Germaniei", a spus Maas intr-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post.

In toamna anului 2013, dezvaluiri despre interceptarea de catre Agentia americana pentru Siguranta Nationala (NSA) a telefonului cancelarului Angela Merkel au tensionat relatiile dintre Berlin si Washington. "Spionajul intre prieteni nu trebuie sa existe", reprosa Angela Merkel.

La inceputul anului 2015, presa a dezvaluit ca serviciile secrete germane au ajutat Agentia americana pentru Siguranta Nationala (NSA) sa intercepteze comunicatiile unor state europene.