Vlad Plahotniuc, politician si om de afaceri controversat, considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova, s-a autosuspendat joi din functia de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat (PDM) si renunta la calitatea de membru al formatiunii politice "pana la clarificarea anchetei in cazul BEM (Banca de Economii a Moldovei - n.red.)", a anuntat el intr-o postare pe pagina de Facebook, potrivit Agora.md. Ancheta BEM vizeaza asa-numitul "jaf al secolului", in urma caruia peste un miliard de dolari au fost scosi din sistemul bancar al tarii. Anuntul lui Plahotniuc vine in ziua in care fostul premier moldovean Vlad Filat a fost retinut de procurori pentru implicare in "jaful secolului".

HotNews.roFoto: Hotnews

Anuntul lui Plahotniuc vine la doar cateva ore dupa ce si Igor Corman, fost presedinte al Parlamentului si membru in Partidul Democrat (controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc) si-a anuntat demisia din Parlament si din partid.

Vlad Plahotniuc este considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova si este vazut de opinia publica drept omul care controleaza o mare parte din institutiile statului in tara vecina. Plahotniuc, al carui nume "figureaza aproape in toate scandalurile de coruptie din Moldova", dupa cum scria Deutsche Welle, a demisionat in aceasta vara din Parlamentul de la Chisinau, probabil "sub presiunea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova", potrivit editiei in limba romana a publicatiei germane.

"Avand in vedere necesitatea ca ancheta in cazul BEM sa fie in afara oricaror suspiciuni legate de eventuale influente externe institutiilor de drept, dar avand in vedere si acuzatiile care mi se aduc, chiar daca nu au fost niciodata probate si sunt nefondate, consider ca este oportun sa ma autosuspend din functia de primvicepresedinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, ma autosuspend din calitatea de membru de partid, pana la clarificarea anchetei in cazul BEM.

Nu am avut niciodata vreo implicare in acest caz, dar consider ca e important ca in acest moment sa fac acest demers, pentru a nu lasa campaniile de manipulare sa afecteze activitatea institutiilor de drept, dar si imaginea partidului din care fac parte.

Am incredere ca PDM va contribui la asigurarea stabilitatii actualei aliante si la mentinerea cursului european al Republicii Moldova. De responsabilitatea partidelor aliantei depinde evitarea alegerilor anticipate si intrarea intr-o criza politica extrem de complicata", a scris joi Vlad Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Rusofilul Renato Usatii, liderul formatiunii Partidul Nostru, le-a promis, joi, politistilor cate un automobil pentru arestarea lui Vladimir Filat si a lui Vladimir Plahotniuc, in contextul retinerii fostului premier al Republicii Moldova.