Vouchere in loc de bani de buzunar si cresterea numarului de politisti sunt doar doua dintre modificarile la legea azilului, prin care Berlinul spera sa taie elanul refugiatilor care doresc sa ajunga in Germania, scrie euractiv.ro.

Bundestagul a aprobat, joi, modificarile la legea azilului prin care Guvernul de la Berlin spera ca ii va descuraja pe refugiati sa mai vina in Germania. Propunerea urmeaza sa fie votata vineri si in Bundesrat.

Una dintre cele mai importante modificari prevede ca refugiatii vor primi in loc de bani de buzunar ¬ 143 de euro lunar ¬ vouchere.

Suddeutsche Zeitung apreciaza insa ca masura i-ar putea afecta doar pe cei din Balcani, intrucat multi din aceasta regiune vin din motive economice. In schimb nu ii va influenta in niciun fel pe sirieni, irakieni si afgani, care reprezinta aproape doua treimi dintre refugiatii ajunsi in Europa si care nu vin pentru beneficiile sociale, ci din cauza conflictelor din tarile lor, sperand sa gaseasca aici un loc de munca.

O alta masura vizeaza adapostirea solicitantilor de azil in centrele de primire pana la solutionarea procedurilor.

Berlinul doreste ca prin aceasta modificare sa mai reduca presiunea de pe autoritatile locale si, in acelasi timp, sa accelereze procesul prelucrarii cererilor de azil. Prin adapostirea in centrele de primire se evita plimbarea de colo colo a refugiatilor si a documentelor. In plus, faciliteaza procedurile de returnare ale celor care nu primesc azil.

Exista insa o problema, noteaza Suddeutsche Zeitung: multe landuri nu mai au demult locuri suficiente in aceste centre si nu-i pot adaposti pe refugiati mai mult de cateva saptamani. Iar construirea unor noi facilitati pentru circa 150.000 de persoane va mai dura. Pe de alta parte, prevederea ar putea facilita returnarea solicitantilor de azil respinsi.

Anul trecut au fost respinse 25.000 de solicitari de azil din partea unor cetateni din Balcani. La sfarsitul lunii iunie 2015 jumatate dintre acestia se aflau inca in Germania.

Citeste restul articolului pe euractiv.ro