Campionul paralimpic Oscar Pistorius, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru uciderea prietenei sale, in noaptea de Sfantul Valentin a anului 2013, va fi eliberat anticipat in 20 octombrie, a anuntat joi serviciul penitenciarelor sud-africane, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia pentru eliberari anticipate, care s-a reunit joi, a aprobat "eliberarea anticipata a lui Oscar Pistorius incepand cu 20 octombrie", potrivit unui comunicat de presa.

In octombrie 2014, Oscar Pistorius a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru omor din culpa, in procesul in care era acuzat de uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, informeaza L'Equipe.

Judecatoarea Thokozile Masipa l-a mai condamnat pe Oscar Pistorius si la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru folosire de arme de foc.

Oscar Pistorius a impuscat-o mortal pe Reeva Steenkamp in data de 14 februarie 2013. Campionul paralimpic avea o relatie cu aceasta de trei luni.

Procesul a inceput in martie 2014, la Pretoria.

Principalele date in cazul Oscar Pistorius

FEBRUARIE 2013

14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.

15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.

19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.

20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.

Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.

21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.

Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.

22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013

11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.

28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013

14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.

MAI 2013

20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013

28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".

OCTOMBRIE 2013

1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013

20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014

23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014

14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.

25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014

3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.

10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014:

7 - 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014

30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014

7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.

8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.