Armata siriana, sprijinita de aviata rusa, si-a extins joi ofensiva in centrul Siriei, lansand operatiuni impotriva rebelilor din provincia Homs, au anuntat televiziunea de stat si un ONG, potrivit AFP.

Avioane rusesti de vanatoare SU-25Foto: Agerpres/EPA

Armata a lansat o operatiune militara in nord si nord-vestul provinciei Homs cu obiectivul de a "restabili securitatea si stabilitatea in satele si localitatile din regiune", a anuntat televiziunea de stat, care citeaza surse militare.

Astfel, fortele regimului ar fi preluat controlul satului al-Dar Al-Kabirah, in imediata apropiere a orasului Homs.

Armata siriana a lansat de mai multe zile o ofensiva pentru recastigarea terenului pierdut in centrul Siriei.

O sursa militara din Siria a confirmat pentru AFP ca operatiunile din regiunea Homs sunt "legate strategic" de ofensiva in curs in regiunea vecina Hama.

"Operatiunile vor continua pana cand va fi atins obiectivul de securizare a nordului Homs si taierea contactului intre rebelii din Hama si cei din Homs", a spus aceasta sursa.

Orasul Homs este controlat in majoritate de regim, ca si Hama, dar regiunile dintre cele doua capitale provinciale sunt controlate de rebeli.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a precizat ca aviatia rusa a efectuat 15 raiduri in sectorul unde au loc luptele, ucigand zece persoane, dintre care sase rebeli.

Lupte violente opun fortele regimului rebelilor in apropiere de Homs, potrivit OSDO, in special in sudul localitatii Talbisse, situata in apropiere de autostrada care leaga Homs de Hama.

Talbisse este in mainile rebelilor din 2012 si orice tentativa a regimului de a-l recuceri a esuat pana in prezent.

Cu sprijinul aviatiei ruse, intrate in actiune din 30 septembrie, regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad incearca sa avanseze, fara mare succes pana in prezent, in nordul Hama si in campia Ghab, la intersectia provinciilor Hama (centru), Idlib (nord-vest) si Latakia (vest).

Obiectivul regimului este sa cucereasca autostrada care leaga Homs de Alep, al doilea oras al Siriei. Aceasta autostrada traverseaza provinciile Hama si Idlib, controlata de islamistii aliati cu Frontul al-Nosra, filiala siriana a al-Qaida.