Reprezentantii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc, joi, la Bruxelles, la Consiliul European de toamna, unde discutiile se asteapta sa fie dominate de criza refugiatilor, dar si de conflictul din Siria, scrie AFP. Romania este reprezentata la Bruxelles de presedintele Klaus Iohannis. "Subiectul cel mai important care, evident, e si cel mai de actualitate este migratia. E foarte clar ca acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul UE, la situatii tensionate, dar trebuie sa recunoastem ca suntem pe calea cea buna de a gasi solutii. Cu ocazia Consiliului de maine si poimaine vom discuta anumite aspecte care nu tin de interiorul UE, care tin de securitatea frontierelor exterioare ale UE, chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate si vom discuta si despre tarile de tranzit si cum se poate ajunge la concluzii comune cu ele", a declarat miercuri Klaus Iohannis, inaintea plecarii la Bruxelles.

"Punctul de vedere al Romaniei e foarte bine cunoscut, dar vreau sa repet ca Romania este si doreste sa fie in continuare parte a solutiei. Romania e solidara cu UE. Abordarile noastre se bazeaza intotdeauna pe solidaritate si responsabilitate Vom fi in continuare alaturi de celelalte state membre si vom contribui la solutii. Asigurarea granitelor exterioare este un capitol unde Romania sta foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a granitelor externe. Ne comportam de facto ca membri Schengen. E important sa vedem care e sursa acestor valuri de migranti. E clar ca o locatie foarte fierbinte si probabil sursa cea mai importanta e Siria. Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati", a mai spus seful statului.

El a adaugat ca "Solutia e evidenta: pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia. Singura cale de iesire e calea negocierilor. Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta e punctul de vedere oficial al Romaniei. Nu e un punct de vedere simplu teoretic. Romania e printre putinele tari care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul dintre marii actori, dar putem fi facilitatori in discutii care pot duce la pace in zona. Un rol foarte important il au tarile de tranzit, Turcia are un rol foarte important. Discutiile dintre UE si Turcia vor fi pe agenda de lucru a CE de maine si poimaine."

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului urmeaza sa se intalneasca, joi, la ora 12:30, la sediul Parlamentului European, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La ora 15:30, presedintele Romaniei are programata o intalnire cu europarlamentarii romani.