Televiziunea de stat din Iran a difuzat pentru prima oara, miercuri, imagini cu o baza subterana in care sunt stocate rachete de diferite tipuri, aceasta fiind situata pe teritoriul iranian, transmite AFP.

Baza subterana de rachete in IranFoto: Captura YouTube

Difuzarea acestor imagini survine la trei zile dupa anuntul facut de ministrul iranian al Apararii cu privire la testul reusit al unei rachete cu raza lunga de actiune, denumita Emad.

Baza prezentata miercuri de televiziunea de stat este situata la "500 de metri sub pamant", pentru a fi la adapost de eventuale atacuri inamice, potrivit comandantului bazei, generalul Amir Ali Hajizadeh, membru al Gardienilor Revolutiei, unitatea de elita a armatei iraniene.

Potrivit generalului, aceasta baza subterana este departe de a fi singura in Iran, baze similare existand "in toate provinciile si orasele tarii". "Rachete cu diferite raze de actiune sunt urcate pe lansatoare (camioane) in toate bazele si sunt pregatite de utilizare, asteptand ordinul comandantului suprem", ayatollahul Ali Khamenei, lider suprem al Iranului si sef al armatei.

"Iranul nu intentioneaza sa provoace niciun razboi, insa daca inamicii fac o greseala, bazele de rachete vor intra in eruptie ca un vulcan din strafundurile pamantului", a afirmat generalul Hajizadeh.

Marti, purtatorul de cuvant al Casei Albe a declarat ca, cel mai probabil, testul cu racheta Emad efectuat de Iran a incalcat o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU. "Avem indicii puternice ca acest test a incalcat o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU. Din pacate, nu este ceva nou", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al executivului american.