Seful infanteriei braziliene s-a declarat ingrijorat, intr-o interventie neobisnuita, de riscul pe care l-ar putea reprezenta procedura de destituire impotriva presedintelui Dilma Rousseff, exprimandu-si temerea ca aceasta criza politica sa nu degenereze intr-o "criza sociala", scrie AFP.

"Traim o situatie extrem de dificila, critica, o criza de natura politica, economica, etica foarte serioasa", a afirmat generalul Eduardo Villas Boas, intr-o videoconferinta cu ofiterii in rezerva, vinerea trecuta, dar postata de-abia miercuri pe site-ul Folha din Sao Paulo.

"Daca ea continua, s-ar putea transforma intr-o criza sociala cu efecte negative asupra stabilitatii" gigantului sud-american, a subliniat seful armatei.

Generalul Villas Boas, numit in functie in ianuarie de presedintele Dilma Rousseff, a adaugat insa ca in Brazilia "institutiile functioneaza corect".

Comentariile sale neobisnuite au atras rapid atentia presei online.

Democratia a revenit in Brazilia doar in 1985, dupa 21 de ani de dictatura care a inceput cu o lovitura militara de stat in 1964 iar tara ramane foarte sensibila in ceea ce priveste chestiunea implicarii militarilor in viata politica.

Presedinta de stanga Dilma Rousseff, 67 de ani, care lupta pentru a evita eventuala lansare a unei proceduri de destituire impotriva sa, reclamata de opozitie, care o acuza pe sefa statului ca a "cosmetizat" cu buna stiinta conturile publice in anul electoral 2014, a fost inchisa si torturata sub dictatura.

Marti seara, ea acuza opozitia ca pune la cale o lovitura de stat.

Brazilia, care gazduieste Jocurile Olimpice de anul viitor, la Rio de Janeiro, sufera o recesiune economica si este zguduita de un vast scandal de coruptie in cadrul companiei publice Petrobras.