Presedinta Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, sprijina ideea ridicarii unor garduri la granitele tarii sale, dupa modelul practicat de Ungaria, pentru a impiedica astfel intrarea ilegala a refugiatilor, scrie miercuri publicatia locala Jutarnji list, citata de agentia EFE, transmite Agerpres.

"Cred ca in viitor vor fi necesare garduri sau alte obstacole fizice", a afirmat presedinta conservatoare. Ea a adaugat ca se opune cotelor obligatorii de refugiati, criticand totodata guvernul de centru-stanga, care a decis sa voteze pentru aceste cote la Consiliul european Justitie si Afaceri Interne (JAI) desfasurat pe 22 septembrie.

In plus, Kolinda Grabar-Kitarovic a aparat pozitia Ungariei de a opri intrarea ilegala a refugiatilor pe teritoriul ei, pozitie criticata in schimb de guvernul de la Zagreb. "Protejarea frontierelor este un drept al fiecarui stat", a indicat presedinta croata. Ea a atras atentia ca, potrivit datelor ONU, in intreaga lume exista 60 de milioane de refugiati, iar "nici Croatia si nici UE nu pot absorbi toata aceasta saracie".

Dupa data de 15 septembrie, cand Ungaria si-a securizat granita cu Serbia cu ajutorul unui gard de sarma ghimpata, circa 175.000 de imigranti, veniti in special din Orientul Mijlociu, au traversat teritoriul croat in drumul lor catre vestul Europei.

In Croatia se vor desfasura pe 8 noiembrie alegeri generale, sondajele aratand deocamdata un oarecare echilibru intre blocurile politice conduse de social-democratii din SPD si conservatorii din HDZ, formatiunea din care provine si Kolinda Grabar-Kitarovic.