Compania Cathay Pacific (Hong Kong) si-a suspendat zborurile deasupra Iranului si a marii Caspice, dupa buletinul de securitate publicat de Agentia Europeana de Securitate Aeriana (EASA) legat de tirurile de rachete rusesti spre Siria, scrie AFP.

European Aviation Safety Agency a emis o avertizare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Rusia a inceput sa lanseze rachete de pe nave de razboi stationate in Marea Caspica spre obiective rebele aflate la circa 1500 km departare in Siria.

Potrivit EASA, "in drumul lor spre Siria, rachetele au trecut prin spatiul aerian al Iranului si al Irakului, pe dedesubtul rutelor de zbor folosite de avioanele de transport comercial".

Mai multe companii aeriene, inclusiv Air France, au inceput de luni sa isi modifice rutele pentru a evita zona.

British Airways a refuzat initial sa spuna daca isi schimba rutele pentru zborurile din regiune insa site-urile care permit urmarirea in timp real a avioanelor par sa arate ca arate ca zboruri BA traversau in continuare, luni, Marea Caspica.

Austrian Airlines a precizat ca avioanele sale vor continua sa survoleze Marea Caspica. "Avioanele noastre zboara la 10.000 m in conditiile in care rachetele rusesti nu ating decat o altitudine foarte joasa si nu prezinta deci pericol, pentru moment", a declarat un purtator de cuvant.

De la finele lui septembrie, Moscova s-a lansat intr-o demonstratie de forta cu o campanie intensiva de bombardamente in Siria. Rusia a tras mai multe rachete de croaziera spre aceasta tara din Marea Caspica.

"Tinand cont de situatia din regiune, Cathay Pacific a suspendat incepand de joia trecuta si pana la noi ordine toate zborurile deasupra Iranului si a Marii Caspice", a anuntat miercuri compania.