Tot mai multe scoli din Franta renunta la mancarea "halal" si include carnea de porc in meniul pentru elevi, invocand principiul laicitatii, scrie The Guardian.

Republica Franceza este construita pe principiul laicitatii, separatia stricta intre stat si biserica, iar scolile sunt gestionate de primarii, care isi aleg singure regulile de functionare. Cele mai multe scoli in care s-a renuntat la mancarea halal sunt conduse de primari de dreapta (Republicanii lui Sarkozy) sau ai Frontului National (extrema dreapta).

Aicha Tabbakhe, o asistenta medicala din Franta, de confesiune musulmana, a declarat ca atunci cand s-a dus sa completeze fisa cu mancarea copilului de la cantina a observat ca nu mai exista rubrica unde se specifica "musulman", iar fiica sa ar fi fost nevoita sa manance porc.

"Confuza, am sunat la primarie si mi s-a spus ca 'asa este de-acum incolo'. Porc sau nimic", a declarat mama copilului.

Jean-Paul Beneytou, noul primar de dreapta al orasului Chilly-Mazarin, venit din Partidul Republicanilor al lui Sarkozy, a invocat "o modalitate de bun-simt" de a pastra neutralitatea sectorului public.

"Copiii mei ma intreaba de ce sunt diferiti"

"Impactul asupra copiilor este cel mai dur. Fata mea de 4 ani este prea mica sa inteleaga ca ea nu mananca porc. Nu cunoaste asta iar noi nu vorbim despre asta. Ce trebuie sa-i spun acum? Am incercat sa-i spunem subtil ca noi nu mancam acasa porc, dar ea a crezut ca este un fel de desert. A spus ca 'da, mananc, este delicios'. Ar fi amuzant daca nu ar fi o situatie atat de groaznica. Plange la scoala si spune ca nu vrea sa manance la cantina. Baiatul meu de 9 ani a mers din usa in usa cu o asociate de parinti pentru a strange semnaturi impotriva acestei decizii. Mi-a spus 'nu-ti fa griji, nu voi manca porc'. Nu ar trebui sa se ingrijoreze despre asta. Scoala ar trebui sa fie despre invatare si despre a trai impreuna, nu despre asta. Acum baiatul meu de 9 ani ma intreaba de ce este diferit", a precizat Aicha Tabbakhe.

Sociologul Francois Dubet a avertizat ca "a vorbi despre secularism este un mod de a demonstra ca esti un crestin francez alb, unde toata lumea impartaseste aceleasi valori si traditii, un mod de a spune ca nu vrem musulmani".

"Nicaieri secularismul francez nu declara ca oamenii trebuie sa manance la fel, sa se imbrace la fel, sa bea la fel. Este o distorsiune a principiului laicitatii", a declarat si Valentine Zuber, istoric.

Conform Controlului Colectiv al islamofobiei, cel putin 130 de tineri au fost trimisi acasa pentru tinute ce pareau osteantativ religioase. Purtatorul de cuvant Yasser Louati a declarat ca acest lucru "arata o isterie ce tinteste musulmanii, ceea ce nu e bine pentru societate. Este o politica noua deliberata luata de dreapta pentru a tine in prim plan dezbaterea asupra identitatii nationale din Franta. Am fost nascut si crescut aici si pana de curand nu am auzit de o problema cu mancarile diferite pentru musulmani si evrei ce nu mananca porc".