Economia Republicii Moldova se va reduce cu 2% in acest an, iar pentru anul viitor este prognozata o redresare lenta de 0,5%, potrivit unei analize a Bancii Mondiale, citate de Radio Chisinau.

Expertii de la Banca Mondiala sustin ca principalele motive ale acestei situatii sunt criza regionala, scaderea exporturilor si a consumului, dar si furtul din sistemul bancar.

Contractarea economiei va fi mult mai aprofundata in a doua jumatate a acestui an si ar putea ajunge la 6% din cauza secetei care a determinat o reducere de cateva zeci de procente a productiei agricole, a recesiunii din Ucraina, Rusia si Belarus precum si a politicii monetare inasprite la care a recurs Banca Nationala pentru a nu permite o prabusire si mai mare a leului.

Rata inflatiei a crescut cu aproape 13% in luna septembrie, depasind tinta de 5% a Bancii Nationale.

In anul 2016 economia Republicii Moldova va inregistra o crestere, inclusiv datorita reorientarii exporturilor de pe piata CSI, dar aceasta va fi mica - de 0,5%.

Una din cauzele care au dus la situatia actuala este si devalizarea bancilor, iar efectele acesteia vor fi simtite si in continuare, a declarat managerul de tara al Bancii Mondiale, Alex Kremer.

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet, ca Republica Modoldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute, amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro.

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, motivul solicitarii acestui imprumut il constituie "sursele insuficiente pentru finantarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB in 2015".

Sistemul bancar mooldovenesc a primit o lovitura dura dupa ce din conturile a trei banci, intre care una de stat, au disparut circa un miliard de dolari, la finalul anului trecut. Afacerea miliardului furat, suprapusa peste embargoul rusesc asupra industriei alimentare si peste razboiul din Ucraina, a dus la acutizarea crizei economice in Moldova.