Rachetele antitanc americane furnizate grupurilor rebele joaca un rol-cheie in luptele impotriva fortelor regimului in centrul si nord-vestul Siriei, relateaza AFP, citata deAgerpres.

Grupurile rebele nejihadiste afirma ca utilizeaza rachete TOW, fabricate in SUA, pentru a stopa avansarea armatei siriene, sustinuta de atacurile aeriene rusesti, in provinciile Hama (centrul tarii) si Idleb (nord-vest).

Aceste rachete sunt furnizate distinct de munitiile parasutate duminica de avioanele coalitiei internationale conduse de SUA grupurilor rebele in nord-estul Siriei pentru a le sustine in lupta impotriva grupului jihadist Statul Islamic (SI).

Rachetele 'au jucat un rol important pentru oprirea violentului atac al armatei siriene si al aliatului sau rus', a declarat Asaad Hanna, purtator de cuvant al Diviziei 101 (neislamista).

Informatia este confirmata si de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), potrivit caruia grupuri rebele nejihadiste prezente in centrul Siriei au primit in ultimele patru zile un numar sporit de rachete TOW.

In 2014, grupuri rebele apropiate de SUA primisera rachete TOW pentru a fi utilizate in provinciile Idleb, Alep si Lattakia.

Ele joaca un rol central in lupte, a indicat locotenent-colonelul Ahmad Saoud, purtator de cuvant al Diviziei 13. 'Ei ne dau tot ce vrem', a continuat el, neezitand sa califice drept 'fantastica' situatia grupului in materie de munitii si armament.