Rusia considera ciudat faptul ca premierul olandez Mark Rutte a cerut Moscovei, intr-un apel telefonic, sa coopereze pe deplin in cadrul anchetei privind doborarea avionului Malaysia Airlines MH17 in estul Ucrainei, a declarat marti purtatoarea de cuvant a Minsiterului de Externe Maria Zakharova, potrivit Reuters.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Potrivit reprezentantei ministerului, Rusia a fost intotdeauna dispusa sa coopereze cu investigatorii, relateaza agentia de presa Interfax.

Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines, care s-a prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzandu-si viata, a fost doborat de o racheta sol-aer de tip BUK fabricata in Rusia, trasa dintr-o zona din estul Ucrainei controlata de rebelii pro-rusi, arata raportul oficial al anchetatorilor olandezi, ale carui concluzii au fost prezentate marti. Anchetatorii care au prezentat concluziile investigatiei oficiale au subliniat, marti, ca "Intrebarea este de ce acest avion zbura deasupra unei zone de conflict".

Ancheta olandeza a aratat ca victimele nu au murit la impactul cu racheta, insa au lesinat si erau inconstiente in momentul dezintegrarii avionului.