Doborarea avionului Malaysia Airlines MH 17, care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur, in iulie anul trecut, in estul Ucrainei, a fost "opera serviciilor secrete ruse", a acuzat marti premierul ucrainean Arseni Iateniuk, in ziua in care anchetatorii olandezi au dat publicitatii concluziile anchetei, potrivit AFP.

Iateniuk a aratat ca rachetele au fost lansate dintr-o zona din estul Ucrainei controlata de rebelii pro-rusi, iar acest lucru putea fi facut doar de militari rusi, el sustinand ca rebelii nu cunosc modul de operare al sistemelor Buk.

Kievul a efectuat propria ancheta tehnica in acest caz, ale carei concluzii "corespund mai mult sau mai putin" cu cele ale investigatiei olandeze date publicitatii marti.

Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines, care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur si s-a prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzandu-si viata, s-a dezintegrat in aer dupa ce a fost lovit de o racheta sol-aer de tip BUK fabricata in Rusia, trasa dintr-o zona din estul Ucrainei controlata de rebelii pro-rusi, arata raportul oficial al anchetatorilor olandezi, ale carui concluzii au fost prezentate marti. Anchetatorii care au prezentat concluziile investigatiei oficiale au subliniat ca "Intrebarea este de ce acest avion zbura deasupra unei zone de conflict".

Investigatorii au mai anuntat ca victimele nu au murit la impactul cu racheta, insa au lesinat si erau inconstiente in momentul dezintegrarii avionului.