Mii de germani au participat luni la o manifestatie organizata de Pegida, la aproape un an dupa ce miscarea islamofoba a tinut primul sau miting la Dresda, in estul tarii, potrivit Mediafax.

Politia a refuzat sa faca o estimare a numarului participantilor, insa un corespondent al agentiei Associated Press a transmis ca au fost prezenti intre 7000 si 8000 de manifestanti.

Unul dintre fondatorii miscarii, Lutz Bachmann, a luat cuvantul la microfon pentru a denuntat decizia cancelarului german, Angela Merkel, de a primi sute de mii de refugiati care fug, in mare parte, de conflictele armate din Siria, Afganistan si Irak.

In fata Operei din Dresda, el a declarat ca guvernul german conduce tara direct spre razboiul civil. Manifestantii au raspuns cu cantece in care au cerut demisia Angelei Merkel, precum si repatrierea refugiatilor.

Pegida, acronim pentru "Patrioti europeni impotriva islamizarii Occidentului", si-a vazut popularitatea crescand in cursul ultimelor luni, desi mitingurile gruparii raman mai putin semnificative ca marea manifestatie din ianuarie, la care au fost prezente circa 25.000 de persoane.

Tatjana Festerling, candidata a Pegida care a obtinut aproape 10% la alegerile municipale desfasurate in iunie la Dresda, a propus ca landul Saxonia sa se separe de restul Germaniei. Aceasta regiune a fost scena celor mai mari manifestatii contra refugiatilor in ultimele luni.

Unii protestatari au fluturat drapele ungare si ruse in timp ce scandau "Merkel in Siberia, Putin la Berlin".

Majoritatea manifestantilor au refuzat sa stea de vorba cu jurnalistii, considerand ca "presa este mincinoasa", un termen folosit, de asemenea, de seful propagandei naziste, Joseph Goebbels.