Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Harlem Desir, a informat luni ca Uniunea Europeana si-a dat acordul politic pentru o suspendare a aplicarii sanctiunilor europene impotriva Belarusului, dupa realegerea, "intr-un climat pasnic", a presedintelui Alexandr Lukashenko, transmite AFP.

"Pentru urmatoarele patru luni, exista decizia de suspendare a sanctiunilor, insa acestea ar putea fi reactivate imediat daca acest lucru este justificat", a declarat Desir la finalul unei reuniuni a ministrilor europeni de Externe, la Luxemburg.

Decizia, deja aprobata la nivel de ambasadori, mai trebuie insa adoptata in mod formal de catre Uniunea Europeana, a explicat o sursa europeana, precizand ca aceasta nu a figurat pe agenda reuniunii ministeriale de la Luxemburg.

Sanctiunile in cauza vizeaza 175 de persoane si 14 entitati, ale caror bunuri de pe teritoriul UE au fost inghetate si care au fost private de vize.

Aceasta unda verde vine "ca urmare a eliberarii mai multor detinuti politici - noi cerand de mai multe luni punerea lor in libertate - si a alegerilor prezidentiale care tocmai au avut loc", a explicat secretarul de stat francez.

Scrutinul de duminica, in cursul caruia presedintele autoritar Alexandr Lukashenko a fost reales pentru un al cincilea mandat cu peste 83% din voturi, a avut loc "intr-un climat pasnic, chiar daca noi asteptam rapoartele observatorilor pentru a avea un bilant complet", a adaugat Desir.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a trimis observatori pentru monitorizarea scrutinului, a evocat insa "probleme importante la numararea si inregistrarea" buletinelor de vot.

OSCE a notat in schimb ca "toti candidatii au putut face campanie" si ca un "acces egal la timpi de emisie le-a fost oferit in mass-media de stat".

Lukashenko a fost pus pe "lista neagra" a UE in ianuarie 2011 din cauza represiunii violente care a urmat realegerii sale contestate de la finalul lui 2010.