Rachetele lansate de Rusia in Siria ar putea constitui un pericol pentru zborurile comerciale, avertizeaza Agentia europeana pentru securitate aeriana, potrivit Euronews, citeaza Mediafax.

Agentia europeana pentru securitate aeriana a publicat luni un avertisment adresat companiilor aeriene ale caror avioane care survoleaza Irakul, Iranul si Marea Caspica.

Armata rusa, care a declansat o campanie aeriana in Siria, utilizeaza in regiune rachete sol-aer care ar putea constitui un risc pentru avioanele de linie prezente in aceste zone.

Rachetele ruse traverseaza spatiul aerian din aceste regiuni, pe unde trec si avioane de linie.

Pentru moment, agentia nu a dat instructiuni specifice companiilor aeriene referitor la rutele care ar trebui folosite de avioanele lor.

Potrivit ziarului german Die Welt, Air France ar fi modificat deja traseele de zbor ale avioanelor sale care survoleaza Iranul si Marea Caspica.

Oficiali americani au declarat saptamana trecuta ca unele dintre rachetele de croaziera lansate de Fortele navale ruse din Marea Caspica spre Siria au cazut in Iran.

Potrivit datelor serviciilor secrete americane, cel putin patru rachete ruse de tip Kalibr s-au prabusit in Iran, un oficial american sugerand ca incidentele s-au soldat cu victime pe teritoriul iranian.

Informatiile au fost oferite de doi oficiali din cadrul Pentagonului, care au preferat sa pastreze anonimatul, si confirmate ulterior de secretarul american al Apararii, Ashton Carter.