Angus Deaton este profesor de Economie si Afaceri Internationale la Scoala de Afaceri Publice si Internationale Woodrow Wilson si la Departamentul Economic din Princeton University, conform biografiei de pe Princeton.edu.

Angus Deaton a castigat premiul Nobel pentru economieFoto: Captura YouTube

Deaton a studiat la scoala privata la care a studiat si fostul premier Tony Blair, Colegiul Fettes.

Cercetarile lui principale in acest moment sunt despre factorii ce stabilesc sanatatea in tarile bogate si sarace, precum si masuratorile despre saracie in India si in alte tari in jurul globului.

“Pentru a crea politici economice ce promoveaza bunastarea si reduc saracia, trebuie intai sa intelegem alegerile individuale de consum. Angus Deaton, mai mult ca oricine altcineva a imbunatatit aceasta intelegere”, a explicat Comitetul Nobel alegerea facuta.

“Prin corelarea detaliata a alegerilor individuale cu rezultatele agregate, cercetarile sale au ajutat la transformarea domeniilor microeconomiei, macroeconomiei si dezvoltarea stiintei economice”, a mai explicat Comitetul Nobel.

Angus Deaton are atat cetatenie americana, cat si britanica. In Marea Britanie a predat la Universitatea din Cambridge si la Universitatea din Bristol.

Ultima carte a lui Angus Deaton este “Marea Evadare: Sanatate, Crestere si Originile Inegalitatii”, o analiza ce arata ca, desi cei mai multi oameni din lume au de castigat din punct de vedere al bunastarii si sanatatii datorita cresterii economice, exista multe categorii care nu beneficiaza de avansul PIB.

Acesta l-a invins in cursa pentru premiul Nobel pe Sir Richard Blundell, profesor de economie politica la College London, cel ce era considerat favorit, conform The Guardian. Blundell a fost citat in ultimul an in mai multe lucrari academice in urma cercetarilor sale despre scaderea salariilor si a cerintelor consumatorului.

Premiul Nobel pentru economie este in valoare de circa 1 milion de dolari si a fost creat de banca centrala din Suedia in memoria lui Alfred Nobel in 1968.