O epava recent descoperita in apropiere de Southampton, in sudul Angliei, para a fi cea a Holigost, una din navele amiral al flotei lui Henric al V-lea din Razboiul de o suta de ani cu francezii, scrie AFP.

Holigost (Holy Ghost, Sfantul Duh) s-a alaturat flotei regelui Angliei in 17 noiembrie 1415, la doar cateva zile dupa batalia de la Azincourt, din 25 octombrie, una dintre cele mai mari victorii engleze asupra fortelor franceze.

Nava, lunga de peste 30 de metri, a fost in serviciu intre 1416 si 1420, participand la doua dintre cele mai mari batalii navale ale Razboiului de o suta de ani, la Harfleur si Chef de Caux.

"Holigost a fost un element major alo masinariei de razboi a lui Henric al V-lea si a jucat un roc crucial in doua batalii care au zdrobit forta navala franceza si a permis lui Henric sa cucereasca Franta, la inceputul secolului al XV-lea", subliniaza English Heritage, comisia monumentelor istorice din Anglia.

Grav avariata in aceste batalii, nava a fost trasa de-a lungul raului Hamble, in apropiere de Southampton, timp de mai multi ani. Aici istoricul Ian Friel a descoperit resturi de epava, acoperite de noroi, dupa ce a studiat imagini aeriene, cu convingerea ca este vorba despre "Holigost".