Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, saraciei si bunastarii, a anuntat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, potrivit Agerpres.

Angus Deaton a castigat premiul Nobel pentru economieFoto: Captura YouTube

Nascut in Edinburgh (Scotia), Angus Deaton, 69 de ani, este din 1983 profesor de Economie la Universitatea Princeton, SUA.

'Pentru a pune la punct o politica economica destinata promovarii bunastarii si reducerii saraciei, trebuie mai intai sa intelegem alegerile individuale de consum. Mai mult decat oricine, Angus Deaton a extins aceasta intelegere', a anuntat Comitetul Nobel.

Angus Deaton va fi recompensat cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari sau 870.000 de euro) la data de 10 decembrie la Stockholm.

Atribuirea premiului pentru Economie incheie sezonul 2015 al premiilor Nobel, un sezon marcat de decernarea premiului Nobel pentru Literatura scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich si a premiului pentru Pace catre mai multe organizatii care au permis salvarea tranzitiei democratice in Tunisia.