Social-democrații austrieci pastreaza conducerea capitalei Austriei, Viena, dupa victoria in alegerile de duminica, in pofida unui avans fără precedent al extremei dreapta, alimentat de criza imigrantilor, anunta Agerpres, citand AFP. Partidul Social-Democrat (SPO), condus de actualul primar Michael Haupl, a obținut 39,5% din sufragii, iar Partidul Libertății (FPO), de extremă-dreapta, condus de Heinz-Christian Strache, 30,9%, potrivit rezultatelor date publicitatii dupa numararea a 80% din buletinele de vot. Prezenta la urne a fost de 72,4%, cu 5% mai mare față de scrutinul din 2009.

Conform estimărilor, Michael Haupl - care își încheie al patrulea mandat la conducerea primăriei vieneze - își va păstra functia, cel mai probabil tot în cadrul actualei coaliții cu Verzii, care au obținut 11% din voturi.

Extrema dreaptă, deși pierde alegerile, înregistrează un scor fără precedent, depășind și performanța din 1996, când sub conducerea lui Jorg Haider a obținut 28% din voturi la alegerile regionale de la Viena.

În timpul campaniei electorale, dominată de problema imigrației, Heinz-Christian Strache a cerut ridicarea de garduri de sârmă ghimpată la granițele Austriei, după modelul aplicat de Viktor Orban în Ungaria. Dar, în încercarea de a atrage electoratul social-democraților (ce dețin conducerea capitalei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial), el și-a orientat discursul către chestiuni precum protecția socială ori puterea de cumpărare.

În ultimele luni, sute de mii de refugiați proveniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au trecut granița Austriei, majoritatea continuându-și călătoria către alte state vest-europene, în special Germania. Totuși, autoritățile austriece au primit un număr considerabil de cereri de azil, numai în luna septembrie fiind înregistrate circa 8.000.

Discursul anti-imigrație a sporit popularitatea extremei dreapta in timpul campaniei electorale.