Cancelarul german Angela Merkel a exclus, duminica, cresterea taxelor la nivelul Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiatilor. "Putem fi bucurosi ca economia noasta a fost bine gestionata de ani de zile, iar situatia economica este in prezent buna", a declarat Angela Merkel intr-un interviu ce urmeaza sa apara uni in publicatia germana Bild, scrie Reuters. Intrebata daca isi poate da cuvantul ca nu vor exista majorari de taxe in scopul gestionarii crizei refugiatilor, Merkel a raspuns: "Da, cu siguranta!".

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Guvernul german si Comisia Europeana ar fi discutat despre crearea unei "taxe europene exceptionale", banii proveniti din colectarea taxei urmand sa fie directionati catre gestionarea crizei refugiatilor, a relatat sambata presa germana, informatie negata de catre Berlin, potrivit AFP. Saptamana aceasta, in marja reuniunii FMI-Banca Mondiala, Berlinul si Bruxellesul ar fi discutat, in timpul unei intalniri informale, despre sporirea resurselor bugetului Uniunii Europene printr-o taxa speciala, care ar putea lua forma unei suprataxe pe combustibil sau TVA, a scris sambata publicatia Suddeutsche Zeitung.

Informatia a fost dezmintita rapid de catre Berlin: "Adevarul este ca nu intentionam sa crestem impozitele in Germania si nici sa introducem impozite suplimentare la nivelul Uniunii Europene", a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, la reuniunea din 22 septembrie, sistemul propus de Comisia Europeana privind distribuirea a 120.000 de refugiati in statele UE. Romania, care s-a opus cotelor obligatorii, urmeaza sa primeasca, potrivit deciziei JAI, 4.837 de imigranti.