Uniunea Europeana va ridica sanctiunile impotriva Belarus, inclusiv cele care il vizeaza pe presedintele autoritar Aleksandr Lukasenko, pe o perioada de patru luni dupa alegerile de duminica, cu conditia sa nu existe represiuni pe ultima suta de metri, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Alexander Lukasenko, presedintele BelarusuluiFoto: Wikipedia

Ministrii de Externe ai UE vor felicita luni Belarus, in cazul in care alegerile se desfasoara pasnic, desi o decizie oficiala cu privire la activele inghetate si la interdictiile de calatorie va veni in a doua jumatate a lunii octombrie, au precizat mai multi diplomati.

Aceasta deschidere vine in conteztul in care blocul comunitar incearca sa raspunda la initiativa presedintelui Lukasenko de a elibera sase detinuti politici inchisi in luna august si de a gazdui discutiile de pace pentru Ucraina in luna februarie.

Aceste miscari au cimentat o perceptie in randul oficialilor UE ca Lukasenko, un aliat apropiat al Moscovei cunoscut in Occident drept "ultimul dictator" din Europa, deschide Belarus catre Europa.

"Avem, in cele din urma, consens si acum mai e doar de luat o decizie oficiala spre sfarsitul lunii octombrie, precupunand ca Lukasenko nu organizeaza o campanie de represiune asupra disidentei politice dupa alegeri", a declarat un diplomat senior al UE.

Observatorii electorali din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) vor prezenta Uniunii Europene un raport in urma votului.

Intr-o rara concesie la proteste, Lukasenko a pus sub semnul intrebarii daca Rusia ar trebui sa construiasca o baza aeriana militara in Belarus. Premiul Nobel pentru Literatura a fost atribuit, joi, unei autoare bieloruse care il critica atat pe Lukasenko cat si Rusia, subliniind dorinta Europei de a sprijini voci independente.

Diplomati spun ca lista neagra a UE de aproximativ 140 de persoane va fi suspendata de la sfarsitul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii februarie, dandu-le posibilitatea celor vizati sa isi acceseze banii si sa ii transfere in tarile UE si sa calatoreasca liberi in spatiul european. Va ramane in vigoare un embargo asupra armelor.

Castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura Svetlana Alexievici avertizeaza fata de o apropiere a UE de presedintele bielorus sustinand ca Lukasenko "nu este demn de incredere", scrie AFP.

O data la 4 ani, liderii europeni nou veniti la puter cred ca pot rezolva problema Lukasenko, fara sa stie ca nu este un om demn de incredere", a declarat scriitoarea din Belarus, la o conferinta de presa organizata la Berlin in ajunul alegerilor prezidentiale din Belarus, care, potrivit Svetlanei Alexievici, sunt castigate dinainte.