86 de morti si 186 de raniti este cel mai recent bilant anuntat de autoritatile turce dupa atentatul terorist de sambata dimineata din apropierea garii centrale din Ankara, cel mai grav comis vreodata in capitala Turciei si cel mai sangeros atac din istoria acestei tari in ultimii 35 de ani. Doua explozii succesive s-au produs sambata dimineata in capitala Turciei, Ankara, la ora locala 10:05 (10:05, ora Romaniei). Guvernul Turciei a anuntat ca este vorba despre un atentat terorist si ancheteaza pista ca acesta sa fi fost comis de unul sau mai multi atacatori sinucigasi. La Ankara era programat, sambata dimineata, un mars al pacii, organizat de opozitia de stanga si de cateva ONG-uri pentru a cere incetarea conflictului dintre PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) si statul turc, iar exploziile s-au produs in momentul in care participantii la manifestatia ce urma sa aiba loc in Piata Sihhiye se adunasera langa gara centrala din Ankara. Momentul primei explozii a fost surprins de camerele video, iar inregistrarea a fost postata pe internet. Atentatul nu a fost pana acum revendicat.

Atentat la AnkaraFoto: Captura Youtube.com
  • Vezi mai jos principalele momente ale zilei de sambata

Ora 20:30 Surse: Erdogan isi anuleaza vizita in Turkmenistan dupa exploziile de la Ankara

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a anulat vizita oficiala in Turkmenistan dupa cele doua explozii produse sambata dimineata in capitala Ankara, au declarat surse din biroul sau pentru Reuters.

Ora 19:10: Washingtonul condamna "atacul oribil de la Ankara": "Faptul ca atentatul a fost comis in timpul unei manifestatii pentru pace subliniaza perversiunea autorilor si necesitatea de a aborda provocarile comune de securitate din regiune", a declarat Ned Pret, purtatorul de cuvant al Consiliul National de Securitate de la Casa Alba. (AFP)

Ora 19:00: Turcia decreteaza trei zile de doliu national pentru victimele atentatului. (AFP)

Ora 18:50: Atentatele au fost comise de doi kamikaze, anunta premierul Ahmet Davutoglu. (AFP)

Ora 18:40: Statul Islamic, militantii PKK si miscarea radicala Partidul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C) sunt cei trei potentiali suspecti pentru comiterea atentatelor de la Ankara, iar ancheta continua, a anuntat premierul turc Ahmet Davutoglu. (Reuters)

Ora 18:30: Sute de protestatari care scandeaza sloganuri anti-guvernamentale s-au adunat sambata dupa-amiaza la Istanbul si incearca sa marsaluiasca spre Piata Taksim din centrul orasului, dupa atacurile cu bomba din aceasta dimineata de la Ankara. "Erdogan, demisia!" si "Criminalii AKP" (Partidul Justitie si Dezvoltare al presedintelui turc - n.red.), scandeaza protestatarii. Politia turca a evacuat centrul Ankarei dupa atentate, de teama unui posibil al treilea atac. (Reuters)

Ora 18:20: Victor Ponta condamna, pe Twitter, atentatul de la Ankara: "Atacuri oribile si inacceptabile. Sunt solidar cu poporul si Guvernul turc in aceasta incercare dificila."

Ora 18:04: Autoritatile turce ii indeamna pe cetateni sa doneze sange pentru a ajuta victimele atentatului. (Reuters)

Ora 17:14: Atentatul de sambata este cel mai grav comis vreodata in capitala Turciei si cel mai sangeros atac din ultimii 35 de ani in aceasta tara. (AFP)

Ora 16:12: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamna atacul terorist, afirmand ca "nu exista nicio justificare pentru un astfel de atac oribil care a vizat oameni ce manifestau pentru pace". (AFP)

Ora 15:55: 86 de morti este cel mai nou bilant anuntat de autoritatile turce dupa atentat. (Reuters)

Ora 15:41: UE indeamna Turcia sa "ramana unita" dupa atentatul care a lovit sambata Ankara. "Poporul turc si toate fortele politice trebuie sa ramana unite impotriva terorismului si a altor pericole", a afirmat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini. (AFP)

Ora 15:03: Klaus Iohannis condamna, intr-un mesaj postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, atacurile teroriste comise sambata dimineata in capitala Turciei si le transmite condoleante "familiilor greu incercate ale victimelor si persoanelor grav ranite": "Romania reitereaza intregul sprijin pentru Turcia".

Ora 14:48: Ministerul roman al Afacerilor Externe condamna cu fermitate atacurile teroriste de la Ankara si arata ca sustine" eforturile autoritatilor turce in vederea combaterii oricaror manifestari de tip terorist".

Ora 13:57: Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan,condamna cu fermitate atacul de la Ankara, care a avut ca tinta "pacea natiunii noastre". (Reuters)

Ora 13:15: Imagini video care surprind momentul producerii exploziei de sambata dimineata au fost postate pe internet.

Ora 13:00: Atacul din capitala Turciei nu a fost revendicat pana acum de nicio grupare terorista. (The Guardian)

Ora 12:48: Politia turca a tras cateva focuri in aer pentru a-i dispersa pe protestatarii furiosi care incercau sa se apropie de locul dublei explozii de sambata dimineata. (AFP)

Ora 12:28: Cel putin 30 de morti si 126 de raniti, cel mai nou bilant anuntat de autoritati. (AFP)

Ora 12:19: Autoritatile de la Ankara confirma faptul ca a fost vorba despre doua explozii. (Reuters)

Sursa foto: twitter.com/@RT_com

Ora 12:12: Un martor a declarat pentru CNN ca a fost vorba de fapt despre doua explozii, fiecare atat de puternica incat a zguduit cladirile inalte din apropiere. (The Guardian)

Ora 12:04: Un corespondent Reuters a relatat ca a vazut cel putin 15 trupuri neinsufletite ale victimelor atacului intinse pe jos in centrul Ankarei, acoperite cu steaguri pe care se vedeau pete de sange. Multe dintre steaguri apartin Partidului Democratic al Poporului (HDP), formatiune de opozitie, pro-kurda. (The Guardian)

Sursa foto: twitter.com/@ecetoksabay

Ora 11:36: Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a convocat de urgenta pe sefii serviciilor de securitate din Turcia, dupa explozia de sambata dimineata. (Reuters)

Ora 11:25: Oficiali ai Guvernului de la Ankara au declarat ca explozia de sambata este un atentat terorist si investigheaza pista unui atacator sinucigas, anunta Reuters.

Exploziile din Capitala Turciei au loc in ziua in care la Ankara opozitia de stanga programase un mars al pacii impotriva conflictului dintre PKK si statul turc.

Ofensiva Turciei impotriva PKK a inceput in luna iulie, dupa ruperea unui armistitiu instituit in urma cu doi ani si jumatate, si s-a intensificat inainte de alegerile generale anticipate ce vor avea loc pe 1 noiembrie. Peste 120 de membri ai fortelor de securitate turce si sute de militanti ai PKK au fost ucisi in aceasta perioada.

Weekendul trecut, aviatia militara turca a efectuat in cursul weekendului lovituri aeriene vizand pozitii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in sud-estul si nord-estul Turciei, precum si in nordul Irakului. Raidurile au distrus adaposturi, tabere si ascunzatori ale PKK in Hakkari, la granita cu Siria, in provincia Kars din nord-estul Turciei si in nordul Irakului.