Statele Unite au anuntat vineri ca isi schimba strategia de sprijinire a rebelilor din Siria, dupa esecul programului de antrenare a rebelilor moderati in speranta ca vor tine piept Statului Islamic. Potrivit Pentagonului, noua strategie se axeaza pe inarmarea unui grup verificat de lideri rebeli si unitatile lor si va sustine aerian atacurile rebelilor impotriva Statului Islamic.

SiriaFoto: Agerpres

Anuntul Washingtonului pune punct efectiv programului de peste 500 milioane de dolari de a antrena si a inarma unitati de luptatori din Siria, ca una dintre liniile de atac impotriva Statului Islamic, scrie Reuters.

Programul de antrenare va fi redus considerabil, insa SUA vor continua sa trimita arme, doar ca acestea vor ajunge in mainile liderilor rebeli de incredere.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Pentagon, Ministerul Apararii va trimite "pachete cu echipamente si arme unui grup selectionat de lideri verificati si unitatilor lor astfel incat in timp sa poata face un efort concertat pentru recucerirea teritoriilor controlate inca de Statul Islamic. Vom monitoriza progresele facute de aceste grupuri si le vom acorda sprijin aerian in luptele cu Statul Islamic."

"Raman convins ca o infrangere de durata a Statului islamic va depinde in parte de succesul unor forte terestre locale, motivate si capabile", a declarat secretarul Apararii Ash Carter.

Un inalt oficial din randul Ministerului Apararii a declarat pentru Reuters, sub conditia anonimatului, ca programul de formare va fi directionat catre liderii rebeli, si nu catre intregi unitati de infanterie, cum fusese pana acum.

Armata SUA a inceput in luna mai un program de antrenare a pana la 5.400 de luptatori pe an, miscare vazuta drept un test pentru strategia presedintelui Barack Obama de a avea parteneri locali in lupta contra militantilor Statului Islamic si de a pastra trupele americane departe de linia frontului.

Insa programul de peste 500 milioane de dolari a avut inca de la inceput probleme. In jur de 60 de luptatori care au fost antrenati in prima runda au fost atacati de aripa siriana a Al-Qaeda, Frontul Nusra, la debutul lor pe frontul de lupta.

Pentagonul nu a dat numele grupurilor rebele care vor primi sprijin american.