Iranul nu confirma caderea de rachete rusesti pe teritoriul sau, asa cum a afirmat in urma cu o zi un oficial american, a declarat vineri purtatorul de cuvant al ministerului iranian al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Flota Caspica ataca tinte ale Statului IslamicFoto: Captura YouTube

"Nu confirmam" aceasta informatie, a raspuns laconic purtatorul de cuvant, Afkham Marzieh, intrebat despre informatiile privind caderea pe teritoriul Iranului a unor rachete trase spre Siria de flota rusa din marea Caspica.

Un numar de rachete de croaziera lansate de pe un crucisator rusesc, ce vizau tinte din Siria, s-au prabusit in Iran, au declarat joi, pentru CNN, doi oficiali americani.

Monitorizarea efectuata de armata SUA si serviciile de informatii au concluzionat ca cel putin patru rachete s-au prabusit in timp ce treceau pe deasupra Iranului.

Unul dintre oficiali a declarat ca ar putea exista victime, insa celalalt oficial a precizat ca acest lucru nu este inca cunoscut.

Este neclar momentan unde in Iran au cazut rachetele. Navele ruse au fost pozitionate in sudul Marii Caspice, ceea ce inseamna ca traiectoria probabila de zbor a rachetelor inspre Siria ar trece atat pe deasupra Iranului cat si a Irakului.

Rusii au lansat o racheta de croaziera relativ noua denumita "Kaliber", folosind-o pentru prima data in lupta, precizeaza CNN.

Amintim ca patru crucisatoare rusesti au tras miercuri 26 de rachete de croaziera asupra unor tinte ale Statului Islamic din Siria, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.

"Sustinand fortele aeriene, patru crucisatoare ale flotei caspice au tras 26 de racheta de croaziera asupra a 11 tinte. Toate tintele au fost distruse", a spus el, intr-o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin.

Aceste dezvaluiri vin totodata dupa ce secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a avertizat joi, de la sediul NATO din Bruxelles, ca Rusia ar putea suferi "in urmatoarele zile" pierderi umane, in conditiile in care isi intensifica implicarea militara in Siria.

Armata rusa a dezmintit prabusirea in Iran a patru rachete ce vizau Siria

Armata rusa a dezmintit joi informatiile privind prabusirea in Iran a patru rachete de croaziera ce au fost lansate miercuri inspre Siria, din Marea Caspica, informeaza AFP.

"Orice profesionist stie ca, in cursul acestor operatiuni, ne fixam intotdeauna tinta inainte si dupa impact: toate rachetele trase de crucisatoarele noastre si-au atins tinta", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, generalul Igor Konashenkov.

"Este un fapt. Altfel, ar fi insemnat ca tinte ale Statului Islamic indepartate unele de altele au explodat singure", a adaugat el.

"Spre deosebire de CNN, noi nu facem referire la surse anonime, ci aratam traiectoria rachetelor noastre si tintele lor practic in timp real", a dat asigurari purtatorul de cuvant.

Miercuri, Ministerul rus al Apararii a publicat pe site-ul sau o infografie aratand traiectoria acestor rachete (26, potrivit acesteia), la aproximativ 1.500 de kilometri de destinatie, survoland Iranul si Irakul inainte de a lovit in Siria, evitand astfel spatiul aerian al Turciei si Azerbaidjanului.