UE si-a luat angajamentul joi sa ajute tarile din Peninsula Balcanica si vecinii Siriei, afectate de exodul refugiatilor spre Europa, cerandu-le in acelasi timp sa coopereze pentru a imparti aceasta greutate, scrie AFP si Agerpres.

"Trebuie sa ne unim fortele pentru a infrunta aceasta problema care va continua sa fie foarte dificila", a declarat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, in deschiderea unei conferinte UE, desfasurata la Luxemburg cu tarile din Balcanii de Vest, precum si cu Turcia, Libanul si Iordania.

Federica Mogherini a lansat un apel pentru a gasi "raspunsuri comune, solutii comune la o provocare comuna. Nu este numai o criza europeana, dar si regionala, globala".

Potrivit declaratiei comune a conferintei, obtinuta de France Presse, UE promite sa deblocheze mai multe ajutoare, insa solicita, de asemenea, deschiderea unor noi tabere de inregistrare, "o gestionare eficienta a frontierelor" si "sa se lupte contra crimei organizate in traficul de migranti si de fiinte umane".

"Ruta Balcanilor" este strabatuta zilnic de mii de refugiati sirieni si irakieni plecati de pe coastele Turciei cu pretul vietii, pentru a ajunge din insulele grecesti pe continent si apoi spre nordul Europei traversand Balcanii.

De la inceputul anului, 428.000 de persoane au ajuns pe acest drum in Europa, potrivit Natiunilor Unite.

In afara de tarile invecinate cu Siria, la Luxemburg mai sunt reprezentate Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Kosovo, precum si agentii internationale.

Tarile din Balcanii de Vest "sunt victime, trebuie sa le ajutam, in special Macedonia si Serbia", a pledat comisarul european pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn.

"Le-am dat deja bani pentru a-i ajuta pe refugiati cu tabere, adaposturi, dar si in domeniul sanatatii sau introducerea unui sistem de inregistrare", a explicat el.

"Vom continua, poate, si reinstaland" refugiati in UE, a adaugat comisarul.

Acest lucru este cerut de unele tari de tranzit, ca Serbia, si de vecinii Siriei unde se afla peste patru milioane de refugiati.