Partidul de extrema stanga separatist CUP, de al carui sprijin este nevoie pentru formarea unui guvern secesionist in Catalonia, a anuntat joi ca va cere ruperea fara negocieri de restul Spaniei, transmite AFP si Agerpres.

"Unilateralismul este necesar", a declarat in cursul unei conferinte de presa, desfasurata la Barcelona, unul din deputatii sai regionali, Albert Botran. "Trebuie o ruptura democratica cu legalitatea spaniola", a adaugat el.

Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a obtinut zece locuri la alegerile regionale de la 27 septembrie, care sunt necesare altei liste separatiste, Junts pel Si (Impreuna pentru Da), dispunand de 62 de locuri (din totalul de 135), pentru a forma un guvern stabil.

Cele doua formatiuni considera ca alegerile au avut un caracter plebiscitar. In opinia lor, oferindu-le majoritatea, catalanii le-au validat proiectul, vizand separarea Cataloniei de restul Spaniei in mai putin de doi ani, chiar si fara o majoritate de voturi, cu 48% din sufragii.

Cu toate acestea, ele au inca unele diferente de depasit, in contextul in care CUP refuza din principiu un guvern condus de actualul sef al executivului regional, conservatorul Artur Mas, al patrulea pe lista Junta pel Si, si caruia ii reproseaza politica de austeritate.

Joi, liderii acestora nu au abordat acest subiect, preferand sa se concentreze asupra unor masuri urgente pe care le asteapta de la viitorul guvern: suspendarea expulzarilor din locuinte, interzicerea intreruperii apei, curentului electric si gazelor familiilor aflate in dificultate si ruptura clara cu legalitatea "spaniola".

Concret, potrivit CUP, viitorul executiv catalan nu mai trebuie sa respecte deciziile tribunalului constitutional, unde majoritatea judecatorilor sunt conservatori si care, in 2010, a abolit statutul de larga autonomie de care se bucura Catalonia din 2006.

De asemenea, acest tribunal a interzis organizarea unei consultari, chiar si simbolica, asupra independentei. Separatistul Artur Mas a incalcat insa decizia si a organizat un asa-zis referendum la 9 noiembrie 2014.

CUP si lista careia ii apartine Artur Mas doresc sa ajunga la un acord inainte de 9 noiembrie, data primei sesiuni in cursul careia deputatii trebuie sa aleaga noul sef al executivului regional.