Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa adopte vineri o rezolutie care autorizeaza Uniunea Europeana sa inspecteze in largul marii nave cu migranti care incearca sa ajunga in Europa din Libia, au facut cunoscut surse diplomatice, potrivit AFP si Agerpres.

Europenii au extins miercuri operatiunea lor navala pentru a lupta impotriva traficantilor de carne vie in apele internationale ale Libiei. Pe viitor, navele lor de razboi pot identifica, inspecta, confisca si distruge navele utilizate de traficanti, cu scopul de a reduce afluxul neintrerupt de migranti.

Rezolutia, de origine britanica, a fost pusa in discutie in urma cu mai multe saptamani. Ea va oferi o legitimitate internationala sporita acestei operatiuni navale a Uniunii Europene.

Potrivit diplomatilor, Rusia, care se opunea folosirii fortei in acest dosar, nu va bloca textul. Tarile africane membre ale Consiliului (Angola, Ciad, Nigeria), reticente la inceput, au fost convinse printr-o scrisoare de autoritatile libiene international recunoscute care sprijina rezolutia.

Pentru moment, operatiunea militara europeana nu poate fi extinsa la coastele Libiei, in lipsa unui acord din partea unui guvern libian de unificat.

Libia este impartita intre doua guverne si doua parlamente rivale. ONU, care desfasoara actiuni de mediere, spera ca in scurt timp va fi alcatuit un cabinet de uniune nationala.

Rezolutia va permite europenilor timp de un an sa "inspecteze in largul marii dincolo de coastele Libiei nave pe care le suspecteaza serios ca sunt utilizate" de traficanti pentru a transporta migranti din Libia.

Daca banuielile sunt confirmate, navele vor putea fi distruse sau facute inutilizabile. Migrantii gasiti la bordul acestora vor fi dusi in Italia, iar traficantii vor fi judecati in Italia.

Peste 500.000 de migranti si refugiati, mai ales sirieni, au ajuns in Europa de la inceputul anului. Peste 3.000 dintre acestia s-au inecat incercand sa traverseze Marea Mediterana spre Italia sau Grecia.