Peste 60% dintre cetatenii germani se opun decernarii Premiului Nobel pentru Pace cancelarului Angela Merkel, conform unui sondaj al Institutului Forsa, informeaza site-ul cotidianului La Repubblica, citat de Mediafax.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Conform sondajului, 61% dintre cetatenii germani considera ca Angela Merkel "nu este candidatul potrivit" pentru primirea Nobelului pentru Pace.

Alti 34% dintre germani sunt favorabili acordarii acestei distinctii sefului Guvernului de la Berlin.

Doar in randul alegatorilor propriului partid, Uniunea Crestin-Democrata, Angela Merkel are o majoritate favorabila (54%).

Sondajul a fost realizat de Institutul german Forsa, la comanda publicatiei Handelsblatt, pe un esantion reprezentativ de 1.002 persoane.

"Faptul ca Angela Merkel nu are majoritate in randul cetatenilor germani se explica prin nemultumirea fata de politicile acesteia privind imigrantii extracomunitari", noteaza Handelsblatt.

Angela Merkel ar figura printre personalitatile favorite la acordarea Premiului Nobel pentru Pace in contextul eforturilor pentru solutionarea conflictului separatist din estul Ucrainei si al atitudinii deschise fata de venirea imigrantilor din Orientul Mijlociu si din Africa in Uniunea Europeana, situatie care a generat disensiuni vehemente cu state europene.

Pe fondul criticilor, Merkel si-a schimbat recent atitudinea, semnaland ca Germania nu poate primi un numar nelimitat de refugiati si indemnand celelalte state europene sa intensifice masurile pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Rata popularitatii cancelarului Germaniei s-a diminuat pe fondul crizei privind imigratia, fiind la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. Mai mult de jumatate dintre cetatenii germani (51%) au exprimat preocupare privind numarul extracomunitarilor care au solicitat azil in Germania.