Rusia are interese comerciale majore in Turcia in materie de energie nucleara si gaze nucleare si "nu trebuie sa le piarda" din cauza Siriei, sursa de tensiune intre cele doua tari, a avertizat joi presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"Daca rusii nu construiesc Mersin Akkuyu, atunci o vor face altii", a spus acesta, dupa ce un ziarist l-a intrebat daca proiectul primei centrale nucleare a Turciei construita de Rusia in sudul tarii nu va fi afectata de disputele actuale.

"Ei (rusii) au investit deja 3 miliarde de dolari in proiect. Din aceasta cauza, Rusia trebuie sa actioneze cu mai multa atentie", a spus seful de stat, potrivit cotidianului Hurriyet.

Centrala Akkuyu este un proiect de anvergura de peste 19 miliarde de euro care ar trebui sa fie terminat in 2020.

Rusia controleaza si robinetului gazului natural in Turcia, foarte dependenta de Moscova, care ii furnizeaza peste 50% din necesar.

"Suntem primii consumatori de gaz natural rusesc. A pierde Turcia ar fi o pierdere mare pentru Rusia", a spus presedintele islamo-conservator, care a subliniat ca daca tara sa va avea de suferit se va orienta spre alti furnizori.

"Suntem consternati de faptul ca Rusia actioneaza de o maniera care ar putea provoca pierderi" intereselor sale economice, a spus Erdogan.

Campania de bombardamente rusesti in Siria a provocat tensiuni intre Turcia, membru NATO, si Rusia.

Turcia a denuntat in timpul week-end-ului incalcari ale spatiului sau aerian de catre avioane rusesti la granita siriana.