Statele Uniunii Europene isi vor intensifica eforturile de repatriere a mii de imigranti care au fugit mai degraba de saracie decat de razboi, accelerand expulzarile si exercitand presiuni asupra tarilor lor de origine pentru a-i lua inapoi, potrivit unui document al UE, relateaza agentia Reuters citata de Agerpres.

Confruntate cu cel mai mare aflux de imigranti din ultimele decenii, tarile UE discuta de luni de zile cum sa reduca numarul imigrantilor proveniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia, care deseori iau calea periculoasa pe Marea Mediterana.

Statele s-au angajat sa primeasca persoane care s-au refugiat din cauza conflictului sau a violentelor din tari precum Siria sau Eritreea, dar vor sa abordeze problema afluxului de imigranti care au plecat din cauza saraciei, si nu de razboi, din tara lor. Intr-o noua incercare de a combate imigratia economica, ministrii pentru politicile privind migratia se vor reuni joi la Luxemburg pentru a conveni masuri avand drept scop descurajarea imigratiei ilegale.

''UE si statele sale membre trebuie sa faca mai mult in ce priveste returnarea (imigrantilor). Procentul mare de returnari ar trebui sa reprezinte un factor descurajator pentru imigratia ilegala'', se afirma in proiectul documentului cu concluzii ale reuniunii.

Pana in prezent, tarile UE au expulzat mai putin de 40 % dintre imigrantii care se afla ilegal pe teritoriul lor, potrivit unor date ale Comisiei Europene. Sute de mii de persoane ale caror cereri de azil au fost respinse raman in Europa in fiecare an sau nu se intorc in tara lor dupa ce le-a expirat viza.

Documentul, consultat de Reuters, recomanda ''detentia ca masura legitima in ultima instanta'' si face apel la statele membre sa procedeze la o intarire a capacitatii lor de detentie pentru a se asigura ca imigrantii ilegali nu vor disparea inainte sa fie expulzati.

Potrivit documentului, ministrii doresc, de asemenea, sa intareasca rolul agentiei de control al frontierelor UE, Frontex, in expulzarea imigrantilor.

In 2014, Frontex a organizat expulzarea doar in cazul a 3.000 de persoane. Numarul ar putea creste substantial dupa introducerea noilor masuri, pentru a ajuta autoritatile nationale sa organizeze curse aeriene si sa obtina documente de calatorie din tarile de origine ale persoanelor expulzate'', declara intr-un interviu in septembrie directorul Frontex, Fabrice Leggeri.