Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut "scuze", miercuri, presedintei organizatiei Medici fara Frontiere (MfF) dupa ce aviatia americana a bombardat un spital al MfF din orasul afgan Kunduz, soldat cu 22 de morti, relateaza AFP si Agerpres.

"In aceasta dimineata, din Biroul Oval, presedintele Obama a vorbit la telefon cu Joanne Liu, presedinta internationala a MfF, pentru a-si cere scuze si a prezenta condoleante echipelor MfF si pacientilor care au fost ucisi sau raniti dupa ce o lovitura aeriana americana a lovit din greseala un spital al MfF din Kunduz", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest.

El a precizat ca liderul administratiei de la Washington, care a discutat telefonic si cu presedintele afgan, Ashraf Ghani, si-a luat angajamentul ca va fi desfasurata o ancheta "completa si transparenta".

Intrebat despre solicitarea MfF cu privire o eventuala ancheta internationala, Josh Earnest a repetat ca presedintele SUA are incredere in Pentagon pentru a efectua o ancheta "transparenta si obiectiva".

In prezent, sunt in desfasurare trei anchete - conduse de SUA, Afganistan si NATO - pentru a elucida conditiile in care atacul a fost aprobat si pus in practica.

MfF insa, care s-a grabit sa afirme ca tragedia de la Kunduz este o "crima de razboi", a sustinut miercuri ca "nu are incredere intr-o ancheta militara interna".

Joanne Liu a cerut miercuri crearea unei 'comisii internationale umanitare pentru stabilirea faptelor'.

"Nu a fost numai un atac asupra spitalului nostru. A fost si un atac contra Conventiilor de la Geneva. Nu vom tolera asa ceva", a afirmat presedinta MfF care a primit imediat sprijin din partea Comitetului International al Crucii Rosii (CICR).