Implicarea Rusiei in criza din Siria pare sa distruga planurile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care visa un regim aliat la Damasc, in locul lui Bashar al-Assad, si recastigarea unei influente regionale demult pierdute, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Reputat pentru susceptibilitatea sa si temperamentul coleric, presedintele Erdogan l-a criticat marti pe omologul sau rus, declarand ca Vladimir Putin comite o "grava eroare" care risca sa izoleze si mai mult rusia si sa afecteze puternic relatiile ruso-turce.

Aliat fidel al regimului Bashar al-Assad - inamicul declarat al lui Erdogan - Rusia efectueza din 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene care vizeaza, sustine Moscova, gruparile "teroriste", inclusiv Statul Islamic (SI).

Dar rebelii sirieni si sustinatorii lor din strainatate acuza Moscova ca vizeaza in special alte grupari decat SI, pentru a apara regimul care a pierdut mari zone din tara.

In plus, o serie de incidente au inveninat relatiile dintr Turcia si Rusia in ultimele zile. Avioane rusesti au violat in mai multe randuri spatiul aerian turc.

De la inceputul conflictului sirian, in 2011, Turcia este unul dintre principalii sustinatori ai opozitiei siriene. Ankara isi doreste alungarea regimului lui Assad si instalarea unui guvern care sa ii permita recastigarea unei parti a influentei sale din epoca otomana.

Dar interventia rusa in Siria complica serios realizarea acestui vis, spune profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bilgi din Istanbul Ilter Turan.

"Se pare ca rusii nu sunt acolo pentru a lupta impotriva SI ci pentru a modifica total ecuatia cu scopul de a-i oferi o revenire lui Assad", spune el.

Turcia, marginalizata

Angajarea Rusiei in Siria are ca rezultat polarizarea aliantelor regionale: pe de o parte, Moscova si Iran - un alt vechi aliat al Damascului - si, pe de alta parte, o apropiere intre Ankara si Ryad.

"Turcia si prietenii sai sunt marginalizati", spune Turan.

Potrivit presedintelui Erdogan, Iranul si Rusia se completeaza pentru a-l sustine pe Assad: rusii, cu lovituri aeriene, iranienii, cu sustinere la sol.

Daca Teheranul nu intervine deschis in conflict, membrii Gardienilor Revolutiei, armata de elita a republicii islamice, sunt prezent alaturi de luptatorii militiei siite a Hezbollahului libanez, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

O dovada a tulburarilor provocate in mediile nationaliste conservatoare din Turcia de implicarea tot mai mare a Rusiei si Iranului, editorialistul Ibrahim Karagul compara actiunea celor doua tari cu invazia americana din Irak, in 2003.

"Interventia celor doua tari este o invadare a Sirei", scrie el, in ziarul proguvernamental Yeni Safak.

Rivalitate istorica

Raporturile dintre Rusia si Turcia se incalzisera, cu toate acestea, in ultimii ani. Cele doua tari lucrau la constructia unui gazoduct submarin si vizau un volum al comertului bilateral de 100 de miliarde de dolari.

Dar dosarul sirian risca sa inghete din nou relatiile bilaterale.

Rivalitatea regionala dintre Turcia si Rusia nu e noua. Imperiile rus si otoman s-au confruntat in zeci de razboaie, din secolul al XVI-lea pana la primul Razboi Mondial, pentru controlul marii Negre si a regiunii Caucazului.

Erdogan a fost personal ofensat cand, in aprilie, presedintele Putin a calificat masacrarea armenilor in imperiul Otoman, in 1915, drept genocid.

Presedintele turc are "tendinta de a vedea politica externa - in special cand e vorba de lideri autoritari - in termeni foarte personali", explica Turan, "il deranjeaza cand amicul sau Putin actioneaza de o maniera care naruie ceea ce el considera interesele regionale ale Turciei".