Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande s-au adresat miercuri dupa-amiaza Parlamentului European intr-un discurs comun istoric, pe tema conflictului din Siria si a crizei refugiatilor. Diccursul lui Merkel si Hollande in PE este al doilea al unui cuplu de conducatori franco-german, dupa cel sustinut de Francois Mitterrand si Helmut Kohl, la cateva saptamani dupa caderea Zidului Berlinului, in anul 1989, si este considerat unul istoric, noteaza AFP. Presedintele francez a cerut ca toate partile implicate in conflictul din Siria, "inclusiv Rusia si Iran", sa contribuie la gasirea unei solutii politice. La randul sau, Angela Merkel a insistat ca este necesar un "efort european" pentru gestionarea crizei refugiatilor si vrea ca mecanismul de repartizare a acestora rin tarile UE sa fie unul permanent, in timp ce mai multe tari europene, inclusiv Franta, vor ca acesta sa fie aplicat doar in situatii exceptionale, potrivit Le Monde. Francois Hollande este de parere ca UE trebuie sa intervina in Siria, el spunand ca, in caz contrar, exista riscul extinderii confruntarilor in Orientul Mijlociu, unde se poate ajunge la un "razboi total".

Angela Merkel si Francois HollandeFoto: Consiliul European

Ora 17:05: Discursul Angelei Merkel s-a incheiat, in plenul PE a luat cuvantul presedintele grupului Partidului Popular European, Manfred Weber.

Ora 17:00: Angela Merkel: "Inchiderea granitelor in epoca internetului este o iluzie".

Ora 16:58: Angela Merkel vrea ca mecanismul de repartizare a refugiatilor in tarile UE sa fie unul permanent, in timp ce mai multe tari europene, inclusiv Franta, vor ca acesta sa fie aplicat doar in situatii exceptionale. (Le Monde)

Ora 16:54: Angela Merkel spune ca Franta si Germania isi vor aduce "contributia" la guvernanta zonei euro.

Ora 16:50: Angela Merkel insista ca este necesar un "efort european" pentru gestionarea crizei refugiatilor. "Nimeni nu isi paraseste tara cu inima usoara", afirma cancelarul german.

Ora 16:40: A inceput discursul Angelei Merkel.

Ora 16:39: Hollande afirma ca "Europa a realizat cu intarziere care este amploarea crizei refugiatilor".

Ora 16:35: Francois Hollande: "Europa are nevoie de Politie de frontiera comuna si Garda de coasta comuna pentru a apara Spatiul Schengen."

Ora 16:31: Francois Hollande a explicat, in plenul PE, refuzul sau ca Grecia sa paraseasca Uniunea Europeana: "Ar fi insemnat un abandon".

Ora 16:28: Francois Hollande spune ca toate partile implicate, "inclusiv Rusia si Iran", trebuie sa contribuie la gasirea unei solutii politice pentru Siria.

Ora 16:25: Discursul lui Francois Hollande a inceput: "Solidaritatea, responsabilitatea si fermitatea trebuie sa ghideze actiunile Europei", spune presedintele francez, care a facut un apel ca Turcia sa fie ajutata sa gazduiasca refugiatii.