Zeci de mii de oameni protestau miercuri pe strazile Bruxellesului impotriva masurilor de austeritate ale guvernului de dreapta al premierului Charles Michel, scrie AFP.

Potrivit politiei, circa 80.000 de persoane manifestau in centrul capitalei europene, in timp ce sindicatele anuntau 100.000. Este una dintre cele mai mari manifestari din ultimii ani in Belgia.

Cu cuvantul de ordine "Doar firimituri pentru noi", manifestatii agitau drapele rosii si pancarte pe care erau desenate farfurii cu firimituri.

Televiziunea belgiana a anuntat incidente izolate intre docherii veniti din Anvers si fortele de ordine.

In 6 noiembrie 2014, o manifestatie imensa a adunat peste 100.000 de persoane la Bruxelles impotriva masurilor de austeritate ale noului guvern de dreapta, o mobilizare sociala record in Belgia.

De un an, revendicarile sindicatelor sunt aceleasi dar nu acestea nu au obtinut nimic.

Astfel, in iulie a fost aprobata definitiv majorarea varstei de pensionare la 66 de ani in 2025 si 67 de ani in 2030, fata de 65 in prezent.

Guvernul belgian a prezent marile linii ale unei reforme fiscale pe care intentioneaza sa o aplice pentru a reduce costul cu salariile si pentru a intari competitivitatea tarii, anuntand de asemenea noi masuri pentru revenirea la echilibrul finantelor publice in 2018.

Printre cele mai impopulare masuri: o revenire a TVA-ului pentru electricitate la 21% (redusa la 6% in 2013), precum si marirea taxelor pe combustibil, alcool si bauturile acidulate, care ar urma sa aduca venituri suplimentare de 700 milioane de euro in 2016.